Laatste update 26 september 2024
Wat is een DAVF?
Een DAVF is een abnormale verbinding (soort kortsluiting) tussen een of meerdere slagader(s) buiten de schedel en een ader in de schedel. De slagaders spuiten dan onder hogedruk bloed in een ader. Aders bevatten normaalgesproken een lage bloeddruk en zijn hier niet goed tegen bestand. Bij een DAVF ontstaat zo’n abnormale verbinding in het harde hersenvlies (de dura mater). Het harde hersenvlies ligt tegen de schedel en ook rond het ruggenmerg.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen een durale arterioveneuze fistel rond de hersenen (DAVF) of een durale arterioveneuze fistel rond het ruggenmerg (spinale DAVF).
Wat is de oorzaak van een DAVF?
De oorzaak van een DAVF is niet volledig bekend. Een mogelijke oorzaak kan een tijdelijk probleem in de afvoer van het bloed zijn door bijvoorbeeld een stolsel (trombose) in een grote hersenader. Een DAVF is niet aangeboren, maar ontwikkelt zich vaak op oudere leeftijd. Ook kunnen patiënten een DAVF krijgen na een trauma, operatie of infectie.
Hoe vaak komt het voor?
Het is een zeldzame aandoening. Jaarlijks wordt de diagnose DAVF gesteld bij ongeveer twee tot drie op de een miljoen mensen. Omdat het een zeldzame aandoening is, wordt de diagnose soms pas laat gesteld.
Wat zijn de klachten?
De klachten die bij een DAVF horen, zijn afhankelijk van de plek van de abnormale verbinding. Klachten kunnen zijn: pulsatiel oorsuizen (tinnitus), oogklachten, een epileptische aanval, moeite met lopen, cognitieve klachten of in het ergste geval plotse neurologische uitvalsverschijnselen door een hersenbloeding. Soms wordt een DAVF per toeval bij een patiënt gevonden, zonder dat hij er last van heeft.
Hoe stel je de diagnose?
Aanwijzingen voor een DAVF worden soms bij lichamelijk onderzoek al gevonden of op een MRI- of CT-scan. De diagnose wordt gesteld met een contrastonderzoek van de bloedvaten. Dit wordt een katheter angiografie genoemd.
Wat zijn de behandelingen?
De behandeltechniek is afhankelijk van het soort DAVF. Dit is per persoon verschillend en kan soms erg complex zijn. De behandeling kan bestaan uit een endovasculair onderzoek (via de bloedvaten), chirurgische operatie of bestraling in het Gamma Knife Centrum. Goede voorlichting in een centrum zoals het ETZ dat al deze behandelingen aanbiedt, is belangrijk.
- Meer informatie over het Neurovasculair Expertisecentrum (NEXT)