Laatste update 03 mei 2024
Wat is leukemie?
Leukemie is de op één na meest voorkomende vorm van kanker in het bloed. Er ontstaat bij leukemie vaak zonder aanwijsbare reden een woekering van afwijkende, kwaadaardige bloedcellen in het beenmerg. Normaal gesproken rijpen voorloperbloedcellen uit tot gezonde volwassen cellen, maar bij leukemie nemen de kwaadaardige cellen de plaats in van de voorloperbloedcellen van de gezonde witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes in het beenmerg. Deze kwaadaardige bloedcellen kunnen soms ook in het bloed terecht komen.
Er zijn verschillende vormen van leukemie, zoals chronische leukemie en acute leukemie. De meest voorkomende vormen van leukemie zijn de chronische lymfatische leukemie (CLL) en acute myeloïde leukemie (AML). Deze leukemieën kenmerken zich door een opeenhoping van witte bloedcellen in de bloedbaan en in het beenmerg. Bij beide vormen kan door middel van een afwijkend bloedbeeld de diagnose van leukemie gesteld worden.
Vooruitzichten
De behandeling van de verschillende vormen van leukemie is erg verschillend en is sterk in ontwikkeling. Daarom is het moeilijk om in algemene termen uitspraken te doen over genezingskansen of kans op langdurige ziekte controle.