Laatste update 03 mei 2024
Een chirurg brengt de katheter in de buik in. Dit is een kleine operatie waarbij je één tot twee dagen wordt opgenomen in het ziekenhuis. De voorbereidingen voor deze operatie vinden plaats op de Vaatpoli. Wanneer de katheter in de buik is geplaatst (deze blijft er permanent in zitten), leer je zelf twee weken na de plaatsing de dialyse uit te voeren in een CAPD-training. Deze persoonlijke training geeft een verpleegkundige op de dialyseafdeling en duurt ongeveer vier tot vijf dagen.
Automatische Peritoneaal Dialyse (APD)
Indien een CAPD-training goed verloopt (een training om peritoneaal dialyse uit te voeren), kun je in aanmerking komen voor automatische peritoneaal dialyse (APD). Bij deze methode worden de wisselingen van de spoelvloeistof door een machine ‘s nachts uitgevoerd. Voordat je naar bed gaat, sluit je jezelf aan op de machine, de zogenaamde ‘cycler’. Het toestel zorgt voor automatische in- en uitloop van dialysaat gedurende de nacht, waardoor afvalproducten en het overtollig vocht verwijderd worden uit jouw lichaam. ‘s Ochtends ontkoppel je jezelf van het toestel en ben je vrij van dialyse. Deze vorm van dialyseren is helaas niet voor iedereen geschikt. Bekijk samen met je nefroloog of dit voor jou een geschikte vorm is.
Controle
Na de CAPD-training kom je één keer per twee maanden terug naar het ziekenhuis voor een poliklinisch bezoek aan de dialyseafdeling. Dit bezoek bestaat uit twee delen: een verpleegkundig deel met de verpleegkundige en een medisch deel met de nefroloog. De verpleegkundige voert een aantal controles uit en bespreekt met jou hoe de dialysebehandeling thuis verloopt. De nefroloog bespreekt de medische zaken, zoals de voortgang van de peritoneaal dialysebehandeling, de medicatie, laboratoriumuitslagen en specifieke klachten. De verpleegkundige is hierbij ook aanwezig. Je hebt genoeg tijd om al je vragen of eventuele problemen te bespreken.