Verkoudheid

Snel naar

Laatste update 24 mei 2024

Iedereen is weleens verkouden. Volwassenen zijn gemiddeld twee tot vijf keer per jaar verkouden, kinderen zelfs zes tot tien keer per jaar. Meestal is een verkoudheid een virusinfectie en is geen behandeling nodig. Wanneer de verkoudheid niet overgaat of telkens terugkeert, kan er sprake zijn van een probleem.

Oorzaken

Een verkoudheid ontstaat door besmetting met een verkoudheidsvirus. In sommige gevallen grijpt een bacterie zijn kans en ontstaat een bacteriële infectie.

Klachten

Onder verkoudheid verstaan we verschillende klachten. Het kan zijn dat je veel hoest, snottert of juist hees bent en keelpijn hebt. De KNO-arts onderzoekt en behandelt de verkoudheid als het probleem in de neus, neusbijholten of keel aanwezig is.

De klachten van verkoudheid treden twee tot drie dagen na de infectie op en bestaan uit:

  • snot en slijm in de neus en keel
  • neusverstopping
  • verminderde reuk
  • niezen
  • keelpijn
  • hoesten
  • hoofdpijn en een drukgevoel op de kaken

Een normale verkoudheid duurt meestal niet langer dan een week. Als de verschijnselen na tien dagen nog niet verdwenen zijn, is er iets anders aan de hand. Bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.

Soms zijn ook de stembanden ontstoken waardoor je een hese stem kunt hebben. Soms doen ook de lagere luchtwegen (luchtpijp en longen) mee. Daardoor kun je benauwd zijn.

Behandeling

De behandeling voor een verkoudheid kan bijvoorbeeld bestaan uit het behandelen van een onderliggende allergie of het openen en schoonmaken van de neusbijholten door een neusbijholteoperatie. Soms wordt een amandeloperatie verricht.

Een allergie wordt behandeld door het verminderen van contact met de stof waarvoor je allergisch bent. Wanneer dit niet goed mogelijk is, kun je medicijnen voorgeschreven krijgen, zoals tabletten of neussprays. Soms kan overgegaan worden tot een hyposensibilisatie, waarbij we je lichaam langzaam laten wennen aan een stof waarvoor je allergisch bent. Soms is een operatie nodig om de neusslijmvliezen in te korten.