Bij een intensive care opname is voeding een belangrijk onderdeel. Het is daarom extra van belang dat de voeding voldoende energie, eiwit, vitaminen, mineralen, vezels en vocht bevat. Deze voedingsstoffen hebben een goed effect op de behandeling en het herstel.
Bij ziekte verbruikt het lichaam meer energie en voedingsstoffen dan normaal om te herstellen. Vaak lukt het eten minder goed door bijvoorbeeld gebrek aan eetlust, misselijkheid, pijnklachten, smaakverlies, vermoeidheid of benauwdheid. Ook kan het zijn dat je zelf niet meer kunt eten omdat je te ziek bent, aan de beademing ligt en/of in slaap gehouden wordt. Hierdoor is er een grote kans op ondervoeding en verlies van spiermassa. IC-patiënten verliezen gemiddeld 1-2% aan spiermassa per dag. Dit komt naast het ernstig ziek zijn en de verandering in stofwisseling, door verminderde/geen spieractiviteit. Er wordt in plaats van vetmassa vooral spiereiwit afgebroken. Dit alles leidt tot een langdurig herstel, meer kans op complicaties en een slechtere wondgenezing.
Plan op maat
Het is daarom van belang om zo goed mogelijk gevoed te worden op de IC. De diëtist stelt, in overleg met de arts en verpleegkundige, een plan op maat op. Er wordt gekeken naar de samenstelling van de voeding, de opbouw en de toedieningswijze. Er kan gekozen worden voor sondevoeding. Dat is een vloeibare voeding die via een slangetje vanuit je neus of mond naar je maag of darm wordt geleid. Als het niet mogelijk is om via het maagdarmstelsel te voeden, kan er ook gekozen worden om voeding via het infuus toe te dienen (dit wordt parenterale voeding genoemd). Het kan ook zo zijn dat je gewoon zelf kunt eten en drinken, als je niet beademd wordt en geen slikproblemen hebt. Hierbij wordt verrijkte voeding ingezet, net als drinkbare of zachte voeding als het eten nog veel moeite kost. Zie hier meer informatie over medische voeding.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie ook op de website van ICConnect voor (voormalig) IC-patiënten, naasten en nabestaanden.