ETZ pakt het potentieel!

19 augustus 2024

Het ETZ streeft er naar dat medewerkers gezond en plezierig werken. In deze tijd, waarin medewerkers schaars zijn, worden er veel initiatieven opgestart om te zorgen voor een fijne werkplek waarin iedereen zich prettig voelt. Een van die initiatieven is ‘Het Potentieel Pakken’ (HPP): een landelijk initiatief gericht op (een kleine) contractuitbreiding van huidige werknemers. Binnen het ETZ zijn pilots opgestart bij onder andere de zorgassistenten van de afdeling Longgeneeskunde. Dit zorgde voor belangrijke verbeteringen in hun dienstroosters en contracturen.  

Het doel van de pilot binnen ETZ is om er samen voor te zorgen dat medewerkers die dit willen bewust en op een prettige manier voor de uren in hun contract kiezen. Vier afdelingen deden mee aan de pilot. De afdeling Longgeneeskunde was er daar een van. Duidelijk werd dat de zorgassistenten graag langere diensten willen draaien om zo makkelijker meer uren te kunnen werken. Daarnaast wilden ze ook graag meer zorgtaken doen om de uitdaging in het werk te behouden. Dit idee werd verder uitgewerkt en alle mogelijkheden werden besproken.

De tekst gaat verder onder de foto.Twee zorgassistenten op de afdeling Longgeneeskunde.Zorgassistenten op de afdeling Longgeneeskunde.

Concrete invulling

De zorgassistenten zijn hierna zelf aan de slag gegaan met de concrete invulling van de langere diensten en passende extra taken. ‘In het begin was het even zoeken hoe dit in de dagelijkse werkzaamheden en roosters te realiseren was. Flexibiliteit, doorzettingsvermogen en open communicatie in het team was hierbij essentieel’, zo vertelt de teamleider van dit team.

Meer rust en regelmaat

Met de nieuwe roosters en taakverdeling tussen verpleegkundige en zorgassistenten realiseerden ze dat ze langere (maar minder) diensten draaien en toch het aantal contracturen kunnen ophogen. Het effect hiervan is onder andere minder reistijd en een verbetering van de werk-privébalans. Dit past daarom uitstekend bij de wens om te zorgen voor een gezond werkklimaat en draagt ook bij aan het behoud van de medewerkers. Een van de zorgassistenten vat het mooi samen: ‘We werken nu zelfs een paar uur meer, maar we ervaren toch veel meer rust en regelmaat, zowel op het werk als in de thuissituatie’.

Het vervolg

Na het succes van deze en andere nog lopende pilots wordt dit initiatief verder uitgerold binnen ETZ onder de naam ‘ETZ pakt het potentieel’.