We Care

Virtual Reality als pijnbestrijding op de Spoedeisende Hulp

De VR-bril: een pijnstiller op de spoedeisende hulp

Een gewricht dat uit de kom is moet worden teruggezet, en bij sommige fracturen is het nodig om de breuk recht te zetten. Dat is pijnlijk. Vandaar dat patiënten normaal gesproken pijnstilling krijgen bij deze behandelingen. Maar deze pijnstillende medicijnen brengen risico’s met zich mee. Denk aan bijwerkingen als misselijkheid of een allergische reactie. Kan een VR-bril met rustgevende beelden ook als pijnstiller werken? Het ETZ en Tilburg University onderzoeken het samen binnen We Care.

“Je ziet dat kinderen bij wie bijvoorbeeld een infuus geprikt wordt, goed af te leiden zijn met een YouTube-filmpje. Nu willen we wetenschappelijk onderzoeken 0f een VR-bril met een rustgevende animatie écht pijnstillende effecten heeft.” Aan het woord is Jurre Stouten, arts in opleiding tot specialist op de spoedeisende hulp (SEH) van het ETZ. Dit voorjaar stelt hij patiënten met een fractuur of luxatie (gewricht dat uit de kom is) de vraag of ze willen meewerken aan het onderzoek.

Patiënt met VR-bril

De VR-bril: een pijnstiller op de spoedeisende hulp

Pijn- en angstscore

Stouten verzamelt eerst de data van veertig patiënten van dertien jaar en ouder. Op basis van deze groep, rekent hij uit hoeveel deelnemers hij nodig heeft om een onderzoek te doen waarvan de conclusies voldoen aan de wetenschappelijke voorwaarden. “Een deel van de groep krijgt de reguliere pijnstilling, het andere deel de VR-bril. We vragen de patiënten vooraf, tijdens en na afloop van het recht- of terugzetten van de breuk of luxatie aan te geven hoeveel pijn en angst ze ervaren.”

Ontspannen spieren

“We weten dat ontspanning bij het behandelen van een luxatie heel belangrijk is”, vult SEH-arts Martijn van Hooft aan. “Wanneer de spieren rondom een gewricht ontspannen zijn, is het makkelijker om het gewricht weer terug op de juiste plek te krijgen. Die ontspanning kun je bereiken met medicatie. Maar we denken dat het ook goed mogelijk is om dit te doen met de VR-bril. Een virtuele massage bijvoorbeeld is al een methode om een geluxeerde schouder terug te zetten.”

Rustgevende natuurbeelden

De VR-bril moet de patiënten afleiden van wat er op dat moment gebeurt. Hoogleraar Max Louwerse van Tilburg University: “We kozen voor virtual reality omdat dit beter afleidt van de werkelijkheid. We hebben nu een aantal rustgevende natuurbeelden uitgekozen die de patiënt op een VR-bril bekijkt.”

Wisselende betrokkenen

Het had wat voeten in de aarde om het project te starten. Wendy Powell, onderzoeker bij Tilburg University, SEH-arts Maite Huis in ‘t Veld en Martijn van Hooft ontmoetten elkaar tijdens een van de speeddates van We Care. Van Hooft: “Onze interesse was gewekt en we deden samen een aanvraag.” Die werd goedgekeurd. Maar ondertussen vertrok Huis in ‘t Veld vanwege een nieuwe baan en moest Powell haar werk neerleggen vanwege ziekte.

Optimistisch

Vervolgens kwam Louwerse in beeld. “Er was oorspronkelijk een jaar uitgetrokken voor het onderzoek, maar dat bleek niet haalbaar”, reageert hij. “Het duurde langer door de wisseling van betrokkenen en het wachten op toestemming van de Medisch Ethische Commissie. Al begrijp ik natuurlijk dat die een aanvraag zorgvuldig moet beoordelen.” “Onze planning was wat optimistisch”, knikt Van Hooft. “Uiteindelijk staan we nu, eind 2022, op het punt dat we het onderzoek bijna kunnen starten.”

Meerwaarde We Care

Ondertussen werkte postdoctoraal fellow Collin Turbyne met de hulp van promovendus Phil Brown vanuit Tilburg University alvast aan een onderzoek naar het effect van de VR-bril als pijnstilling onder studenten. Louwerse: “Het onderzoek was een soort back-up, zodat we toch wat data konden verzamelen. Collin en Phil maten de pijnscore en de duur van het houden van een hand in ijskoud water. Dat levert data op, maar wat je écht wil weten is hoe de VR-bril bij patiënten werkt. Ik ben blij dat we dat nu gaan onderzoeken. Want juist daar zit de meerwaarde van We Care; dat je iets onderzoekt dat daadwerkelijk op de spoedeisende hulp ingezet kan worden.”

Schouders eronder

De samenwerking verloopt ondanks de hobbels goed. Van Hooft: “De wil om er samen iets van te maken, is er.” “We zetten samen de schouders eronder”, knikt Stouten. “Het kost nu eenmaal tijd om een aanvraag bij een Ethische Commissie te doen, het zij zo.” Het onderzoek kreeg een verlenging zonder extra budget. Het idee is om na de zomer van 2023 met eerste conclusies te komen.

 Betrokken bij het onderzoek
Martijn van Hooft, SEH-arts Maite Huis in ’t Veld, SEH-arts Jurre Stouten, AIOS SEH

 

 De onderzoekers
Prof.dr. Max Louwerse Dr. Collin Turbyne Phillip Brown
Prof.dr. Max Louwerse Dr. Collin Turbyne Phillip Brown