Diëtisten bereiden een voedingsadvies voor

Voeding bij COPD

Snel naar

Laatste update 06 november 2024

Bij COPD zijn je longen beschadigd, waardoor je moeilijker ademt en minder zuurstof krijgt. Bewegen wordt vaak moeilijker, omdat het meer energie kost. Omdat je longen hard aan het werk zijn, verbrand je dagelijks meer energie (kilocalorieën) dan iemand zonder COPD. Ook heb je meer behoefte aan eiwitten in je voeding. Eiwitten zorgen voor de opbouw en het behoud van je spiermassa. COPD kan hierdoor effect hebben op je gewicht en voedingstoestand. Een gezond lichaamsgewicht en goede voeding zijn belangrijk voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om bij COPD goed te blijven eten en daarbij veel eiwitten tot je te nemen.

Ook onderstaande video helpt je om er achter te komen hoe je voldoende eiwitten binnen krijgt.

Ondervoeding bij COPD

Ondervoeding ontstaat doordat je minder energie binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Hierdoor verlies je gewicht, spiermassa- en spierkracht. Je weerstand gaat omlaag, waardoor je gevoeliger wordt voor virussen en bacteriën. Benauwdheid en vermoeidheid zijn factoren die ervoor kunnen zorgen dat je minder eet, wat kan leiden tot ondervoeding en/of ondergewicht. Ook kan roken bijdragen aan het hebben van een lager lichaamsgewicht, omdat dit de stofwisseling versnelt.
Het eten van voldoende energie (kilocalorieën) en eiwitten is van groot belang. Ook kan de juiste vorm van beweging zorgen voor de toename van spierkracht.

Overgewicht bij COPD

Overgewicht ontstaat doordat je minder beweging en activiteit hebt en/of meer eet dan je lichaam nodig heeft. Hierdoor neemt je gewicht toe. Het gebruik van Prednison kan ook leiden tot gewichtstoename. Bij overgewicht is het belangrijk dat je beweging en voeding goed op elkaar afstemt. Denk hierbij aan het minderen van suikers en verzadigde vetten. Ook bij overgewicht en COPD blijft het van groot belang dat je voldoende eiwitten eet om je spierkracht op peil te houden. De diëtisten van het ETZ begeleiden niet bij het verminderen van overgewicht, hiervoor verwijzen wij je naar een diëtist in de eerste lijn. Dit kan een diëtist zijn via de huisarts of een diëtist in de buurt met een eigen praktijk.

Specialismen

Patiëntfolders