In de discussie over wat de beste myoom zorg is, zou niet de techniek – baarmoederverwijdering of embolisatie – centraal moeten staan maar optimale voorlichting aan de patiënt, met ‘personalized care’, stellen interventieradioloog Paul Lohle en collega’s. Zij pleiten voor concentratie van deze zorg in expertisecentra, zoals het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.
Na het verschijnen van het boek De medische omerta van Jim Reekers, met zijn kritische kijk op de gezondheidszorg in het algemeen en de geringe toepassing van embolisaties bij uterusmyomen (baarmoeder met vleesbomen) in het bijzonder, lijkt er een discussie te zijn losgebarsten tussen gynaecologen en interventieradiologen. Je leest en hoort erover in de media (Nieuwsuur, Volkskrant, Trouw) en hoort het in de wandelgangen van ziekenhuizen en op congressen.
In de discussie welke behandeling de beste is, wordt echter de hoofdzaak vergeten. Zoals een patiënt zei: ‘Ik mis de plaats van de patiënt in de discussie. Niet de techniek, maar de patiënt moet centraal staan, toch?’ Inderdaad, helaas wordt het accent in de discussie gelegd op de techniek. Maar het kan ook anders en beter.
Hiervoor is verandering van organisatie en praktijk noodzakelijk, rekening houdend met de kosten.
Lees in het onderstaande artikel meer.
Download hier het artikel: Hulp bij behandelkeuze (pdf – 375 kB)
Hieronder een reactie op het artikel:
Reactie artikel in medisch contact
Heb je naar aanleiding van dit verhaal vragen, neem gerust contact met ons op. Klik hier