Microvida

Snel naar

Laatste update 16 mei 2024

In het Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie van Microvida locatie ETZ doen we onderzoek naar micro-organismen die bij de mens infecties kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld door bacteriën, virussen, gisten, schimmels of parasieten. Tevens doen we onderzoek naar het foutief, overmatig of onvoldoende functioneren van het immuunsysteem. Onze ervaren specialisten maken hierbij gebruik van moderne laboratoriumtechnieken en DNA-onderzoek. De meeste werkzaamheden bij Microvida locatie ETZ vinden buiten het zicht van de patiënt plaats, maar dat maakt het werk niet minder belangrijk. Onderzoek in het laboratorium is essentieel om een juiste diagnose te stellen of te ondersteunen, zodat we jou de beste behandeling kunnen geven. Microvida locatie ETZ is gevestigd op locatie ETZ Elisabeth en heeft een website voor verwijzers.

  • Wat is Medische Microbiologie?

    Medische Microbiologie is het vakgebied waarbij onderzoek wordt verricht naar micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels, gisten en parasieten. Iedereen draagt op de huid, in de neus en luchtwegen, in de mond en de darmen miljarden micro-organismen met zich mee. Die micro-organismen kunnen ziektes en infecties veroorzaken. Medisch specialisten die zich hebben toegelegd op de medische microbiologie, worden arts-microbioloog genoemd.

  • Wat is Medische Immunologie?

    De medische immunologie richt zich op laboratoriumonderzoek bij patiënten met (een vermoeden van) ziekten waarbij het immuunsysteem is betrokken. Bijvoorbeeld autoimmuunziekten, allergische aandoeningen, immuundeficiënties en maligne hematologische aandoeningen. Laboratoriumspecialisten die zich hebben toegelegd op de immunologie, worden medisch immunoloog genoemd.

  • In Microvida locatie ETZ

    Bij Microvida locatie ETZ is de arts-microbioloog dagelijks bezig met het opsporen, onderzoeken, behandelen en voorkomen van infectieziekten. De belangrijkste taak van onze professionals is om ziekteverwekkers bij patiënten met infecties te ontdekken. Via onder andere urine, bloed, ontlasting en ruggenmergvloeistof doen wij onderzoek naar micro-organismen die mogelijk infecties veroorzaken en zoeken we naar specifieke stukjes DNA van ziekteverwekkers. De medisch immunoloog onderzoekt ook verschillende lichaamsmaterialen (bloed, andere lichaamsvochten en weefsels) en richt zich op de analyse van eiwitten (o.a. antistoffen), immuuncellen (met name leukocyten) en DNA.
    We investeren bij Microvida locatie ETZ in onderwijs. Zo leiden we artsen-microbioloog op en bieden we diverse stageplekken aan voor mbo- en hbo-studenten met een logistieke studie of opleiding tot laboratoriummedewerker.

  • Advies aan jouw medisch specialist

    Je huisarts of medisch specialist kan bij jou lichaamsmateriaal laten afnemen, zoals bloed, urine of ontlasting. Bij Microvida locatie ETZ wordt het lichaamsmateriaal volgens de nieuwste innovatieve technieken onderzocht op de aanwezigheid van ziekteverwekkers of afwijkingen in het immuunsysteem. Op basis van de onderzoeksresultaten stelt of ondersteunt de arts-microbioloog of medisch immunoloog een diagnose en adviseert hij jouw behandelend arts indien mogelijk over het behandelplan.

  • Medische Microbiologie: een divers specialisme

    Je denkt misschien dat het specialisme Medische Microbiologie zich alleen bezighoudt met microscopisch onderzoek naar bacteriën. Maar onze artsen-microbioloog doen veel meer. Een greep uit onze gevarieerde werkzaamheden:

    Bacteriën

    In contact met anderen en je omgeving pik je bacteriën op en geef je die soms weer door. De meeste bacteriën zijn niet gevaarlijk en vervullen zelfs een nuttige functie. In de darmen helpen ze bij de vertering van voedsel. Sommige bacteriën zijn schadelijk, denk aan de legionellabacterie of meningokokken. Ook zijn er bacteriën die een oorinfectie of zelfs een hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Onderzoek naar deze bacteriën gebeurt met microscopisch onderzoek en kweek op voedingsbodems. Van de gekweekte ziekteverwekkende bacteriën kan daarna bepaald worden voor welke antibiotica zij gevoelig zijn.

    Schimmels en gisten

    Een schimmelinfectie is een infectie van meestal de huid of slijmvliezen, veroorzaakt door een voor mensen ziekteverwekkende schimmel. Slechts enkele schimmelsoorten leiden tot een ernstige ziekte. Ze ontstaan vaak op warme, vochtige plekken, zoals in een huidplooi of in de mond. Waar een schimmelinfectie vandaan komt, is vaak onduidelijk. In vochtige omgevingen zoals badkamers en zwembaden, is de kans dat je een schimmelinfectie oploopt groter. Bij Microvida locatie ETZ worden lichaamsmaterialen zoals huidschilfers, nagels en haren onder de microscoop bekeken en op kweek gezet.

    Virussen

    Een schimmelinfectie is een infectie van meestal de huid of slijmvliezen, veroorzaakt door een voor mensen ziekteverwekkende schimmel. Slechts enkele schimmelsoorten leiden tot een ernstige ziekte. Ze ontstaan vaak op warme, vochtige plekken, zoals in een huidplooi of in de mond. Waar een schimmelinfectie vandaan komt, is vaak onduidelijk. In vochtige omgevingen zoals badkamers en zwembaden, is de kans dat je een schimmelinfectie oploopt groter. Bij Microvida locatie ETZ worden lichaamsmaterialen zoals huidschilfers, nagels en haren onder de microscoop bekeken en op kweek gezet.

    Virussen kunnen de lichaamscel binnendringen en zich daar vermenigvuldigen. Je komt voortdurend in contact met mogelijk ziekteverwekkende virussen. Gelukkig houden je huid en slijmvliezen de meeste virussen op afstand. Dringt een virus toch je lichaam binnen? Dan krijg je een ontstekingsreactie. Daarbij komen stoffen vrij die ziekteverschijnselen veroorzaken. De meeste virussen zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf weer. Sommige virussen nestelen zich in je lichaam en raak je niet meer kwijt. Ze verkeren in slaaptoestand en worden af en toe actief. Een bekend voorbeeld is het koortslipvirus.

    Onderzoek naar het immuunsysteem

    Het immuunsysteem is een verdedigingsmechanisme dat het lichaam beschermt tegen ziekten veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Heb je een infectie gehad? Dan neemt het aantal antilichamen in je bloed toe. De aanwezigheid van antigenen toont aan dat de infectie op dat moment nog actief is. Antistoffen laten zien of er sprake is van een vroege of actuele infectie en in welke fase de infectie verkeert.

    DNA-onderzoek

    De laatste jaren worden veel klassieke onderzoekstechnieken, zoals microscopisch onderzoek, aangevuld met moderne moleculaire technieken. Vaak is onderzoek naar aanwezigheid van bacteriën, virussen, schimmels en parasieten te versnellen door het DNA of het RNA, het erfelijke materiaal, ervan aan te tonen in lichaamsmateriaal. Bij Microvida locatie ETZ gebruiken we hiervoor de nieuwste innovatieve technieken.

  • Medische immunologie: een divers specialisme

    Het medisch-immunologisch onderzoek geeft inzicht in het (dis)functioneren van het immuunsysteem. Meer in detail omvat de medische immunologie de volgende aandachtsgebieden:

    • Auto-immuunziekten
    • Allergische aandoeningen
    • Immuundeficiënties
    • Maligne hematologische aandoeningen
    • Monitoring van immuun-modulerende therapie
    • Transplantatie-immunologie

    Meer informatie hierover vindt u op de website van het College van Medisch Immunologen (CMI).

  • ISO 15189-geaccrediteerd

    Microvida locatie ETZ is geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie. Een instelling met het ISO 15189-keurmerk heeft een goed kwaliteitssysteem, gaat zorgvuldig om met de toevertrouwde lichaamsmaterialen en wordt periodiek opnieuw beoordeeld. Patiënt, behandelaar en zorgverzekeraar zijn daardoor blijvend verzekerd van kwaliteit en veiligheid.

  • Wie werken er?

    Bij Microvida locatie ETZ werken artsen-microbioloog, medisch immunologen, een medisch moleculair microbioloog, teamleiders, analisten, en ondersteuners. Ook wordt er in het laboratorium opgeleid tot arts-microbioloog, medisch immunoloog en medisch moleculair microbioloog. Deze medisch- en laboratoriumspecialisten geven jouw behandelend arts adviezen over de diagnose en/of de behandeling.

Zorgteam

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 22 60

Openingstijden
ma t/m vrij 8.00-17.30 uur
za t/m zo 8.30-17.00 uur

Route
90

Vanaf 1 april 2019 tussen 22.00 uur en 08.30 uur alleen nog maar beschikbaar voor spoedgevallen. Aanmelden van spoedbepaling via dienstdoende arts-microbioloog (bereikbaar via portier).

Pagina delen?