Operatiekamers

Snel naar

Laatste update 29 april 2024

De operatiekamers van het ETZ voldoen aan de hoogste eisen en zijn voorzien van de meest moderne apparatuur. Kwaliteit van zorg, samen met de veiligheid voor de patiënten staan altijd voorop.

In het ETZ worden op de OK jaarlijks meer dan 35.000 operaties uitgevoerd.

Op deze pagina’s lees je wat er precies gebeurt als je een operatie ondergaat: hoe ziet de gang van zaken er uit en met welke personen krijg je te maken. We nemen je mee naar de verschillende ruimtes op de operatiekamers.

Wordt je kind binnenkort geopereerd in het ETZ? Bekijk dan in de filmpjes hieronder hoe dit in zijn werk gaat.

Verdoving met kapje bij kinderen:

Verdoving met infuus bij kinderen:

Het ETZ is verdeeld over 2 locaties: in totaal 22 operatiekamers (OK’s), een voorbereidingsruimte (holding) met 20 bedden en een uitslaapruimte (recovery) met 36 bedden

  • Twee operatiecomplexen

    De operatiekamers van het ETZ zijn verdeeld over 2 locaties:

    • ETZ Elisabeth
    • ETZ Tweesteden

     

    Deze verschillende locaties beschikken grotendeels over dezelfde faciliteiten. Niet alle specialismen voeren operaties uit op alle twee de locaties.

    Op de operatieafdeling plaatsen we, afhankelijk van de situatie, de bedhekken omhoog. Ben je het niet eens met dit beleid, dan kun je dat ter plekke aangeven. Verder kun je ons altijd via deze website een suggestie geven.

    Locatie ETZ Elisabeth

    De operatiekamers op locatie ETZ Elisabeth bevinden zich op de eerste verdieping.
    Hier zijn 15 operatiekamers waarvan 2 hypermoderne hybride operatiekamers (de hightech versie van de ‘gewone’ operatiekamer), 12 bedden voor de voorbereiding en 21 recovery bedden aanwezig.
    Hier kunnen meerdere chirurgen tegelijkertijd een traumapatiënt opereren. Deze hybride OK’s zijn ingericht voor zowel trauma- en , vaatchirurgie.

    Op deze locatie vinden operaties plaats voor de specialismen; algemene chirurgie, colrectale chirurgie, gastro-instestinale chirurgie, gynaecologie, kaakchirurgie, kinderchirurgie, kinderurologie, keel- neus- en oorheelkunde (KNO), longchirurgie, mond- kaak- en aangezichtschirurgie (MKA), neurochirurgie, orthopedie, oogheelkunde, plastische chirurgie, vaatchirurgie en traumachirurgie. Zowel op geplande als acute zorg

    Locatie ETZ TweeSteden

    De operatiekamers op locatie ETZ TweeSteden bevinden zich op de eerste verdieping. Hier zijn 7 operatiekamers, 8 bedden voor de voorbereiding en 14 recovery bedden aanwezig.

    Op deze locatie vinden operaties plaats voor de specialismen orthopedie, urologie, algemene- en bariatrische chirurgie. Vooral de geplande zorg.

  • Route van de patiënt

    Voordat je geopereerd wordt, word je opgenomen op een verpleegafdeling of dagbehandeling. Daar word je vervolgens voorbereid op de operatie. De verpleegkundige zorgt voor de operatiekleding, en je krijgt eventueel pre-medicatie toegediend.
    Daarna word je met bed naar de operatiekamers vervoerd.

    Receptie
    Hier word je aangemeld en worden je gegevens gecontroleerd

    Voorbereiding (holding) 
    Hier word je ontvangen door een PACU verpleegkundige, en worden je gegevens nogmaals gecontroleerd. Hier brengen wij ook een infuus in.
    Op de voorbereiding wordt de regionale verdoving ingebracht.
    De anesthesiemedewerker controleert de gegevens samen met de PACU verpleegkundige. Vervolgens brengen we je samen met een operatieassistent naar de operatiekamer.

    Operatiekamer
    Hier vindt de uiteindelijke ingreep of hetonderzoek plaats. Je komt op een smalle operatietafel te liggen, met warme dekens.
    Je wordt aangesloten aan de bewakingsapparatuur (ECG / bloeddruk / zuurstofmeter). Voor optimale veiligheid controleren de artsen en medewerkers nog een keer je gegevens.
    Daarna krijg je algehele anesthesie (slapen). Via een masker wordt zuurstof toegediend en via het infuus brengen we de medicatie in.
    Daarna val je in slaap; na de ingreep word je op de operatiekamer weer wakker gemaakt.
    Als je regionale anesthesie krijgt, is het mogelijk om tijdens de ingreep wat te slapen (het zgn “roesje”).
    Tijdens de operatie houden de anesthesiemedewerker of anesthesioloog je voortdurend in de gaten – met behulp van bewakingsapparatuur worden de ademhaling, bloeddruk en polsslag (vitale funkties) gecontroleerd.

    Uitslaapkamer (recovery/verkoever)
    Na de operatie word je naar de recovery gebracht. De PACU verpleegkundige krijgt een overdracht van de anesthesiemedewerker of anesthesioloog. Hier worden alle vitale funkties en de wond gecontroleerd. Er wordt gevraagd of je pijn hebt.
    Als de vitale functies stabiel zijn en je geen pijn meer hebt en de wond niet (meer) nabloed, word je teruggebracht naar de verpleegafdeling.

  • Wie werken er op de OK?

    Op de operatiekamers werken verschillende mensen met speciale functies.

    Anesthesiemedewerkers
    Begeleidt de patiënt voor, tijdens en na de operatie, geef je uitleg over de procedures en handelingen en stel je de patiënt gerust. Je bewaakt voortdurend de vitale functies van de patiënt en treed je zo nodig corrigerend op en stel je de anesthesioloog hiervan op de hoogte.
     
    (PACU) verpleegkundigen
    Verpleegkundigen met specialisatie PACU. Zij werken op de voorbereiding en recovery

    Anesthesiologen en anesthesiologen in opleiding
    De anesthesioloog is de medisch specialist die verantwoordelijk is voor de zorg voor patiënten vóór, tijdens en na een operatie.

    Operatieassistenten
    Samen met een specialist biedt je een helpende hand bij het uitvoeren van een operatie.
    Als instrumenterende assisteert en/of geef je steriele instrumenten aan de specialist. Als omloop geef je steriele spullen aan de instrumenterende en maakt de OK gebruiksklaar

    Snijdende specialisten en arts-assistenten
    De specialist die de operatie uitvoert in zijn of haar specialisme. Arts-assistenten zijn artsen die in opleiding zijn voor specialist

    Samen bieden wij kwalitatief hoogstaande en veilige zorg.

Zorgteam

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 00 00

ETZ TweeSteden

Direct nummer
(013) 221 00 00

Pagina delen?