Laatste update 26 september 2024
Wat is een AVM?
Een arterioveneuze malformatie (AVM) is een vaatkluwen tussen slagaders en aders in de hersenen. De slagaders spuiten dan onder hogedruk bloed in de aders. Aders zijn niet tegen deze hogedruk bestand, ze hebben normaalgesproken een lagedruk. Dit vaatkluwen vormt dan ook een netwerk van abnormale vaten, ook wel een ‘nidus’ genoemd.
Een hersen AVM is een vaatkluwen in het hersenweefsel. Een AVM kan ook in het ruggenmerg zitten of buiten de schedel in het gezicht of de hals.
Wat is de oorzaak?
De oorzaak is helaas niet bekend. We weten niet of het een aangeboren afwijking is of dat ze zich later ontwikkelen, of wellicht een combinatie van beiden. Sommige erfelijke aandoeningen kunnen wel AVM’s veroorzaken zoals de erfelijke aandoening hemorragische hereditaire teleangiëctastieën (HHT) – ook wel bekend als Rendu-Osler-Weber syndroom – of de aandoening capillary malformation-AVM syndroom.
Hoe vaak komt een AVM voor?
Een AVM is een zeldzame aandoening. Jaarlijks wordt de diagnose AVM bij ongeveer één op de miljoen mensen gesteld.
Wat zijn de klachten bij een AVM?
De klachten zijn afhankelijk van de plek van het vaatkluwen of de abnormale vaatverbinding. De belangrijkste klachten zijn: epileptische aanvallen of plotse neurologische uitvalsverschijnselen door een hersenbloeding. AVM’s kunnen ook hoofdpijn of cognitieve klachten veroorzaken. Het komt ook voor dat een AVM per toeval wordt gevonden op een CT- of MRI-scan.
Hoe stel je de diagnose?
De diagnose van een AVM wordt gesteld op een MRI- of een CT-scan. Om een gedetailleerd beeld te krijgen van de vaatkluwen is een contrastonderzoek van de bloedvaten nodig. Dit wordt ook wel een katheter angiografie genoemd.
Wat zijn de behandelingen?
De behandeltechniek hangt af van de plek, vorm en grootte van het AVM. De behandeling is dus voor iedereen anders en kan complex zijn. De behandeling bestaat uit endovasculair onderzoek, dit is een onderzoek via de bloedvaten. Daarna volgt een chirurgische operatie of bestraling met het Gamma Knife. Het ETZ biedt alle mogelijke behandelingen aan.
- Meer informatie over het Neurovasculair Expertisecentrum (NEXT)
Bekijk hierboven de introductiefilm “AVM”, waarin neurochirurg Guus Beute vertelt over de behandeling zoals die bij ons plaatsvindt.
Mocht u nog meer informatie willen over een Gamma Knife-behandeling van een AVM in het hoofd, dan kunt u ook
Mocht u interesse hebben in een kennismakingsgesprek of vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met ons secretariaat.
AFSPRAAK MAKEN
- Neurochirurgie Brabant
- T (013) 221 03 00
- E secretariaatnrc@etz.nl
Wij wijzen u er op dat wij werken vanuit 10 verschillende ziekenhuizen in Noord-Brabant en dat er wellicht mogelijkheden zijn om u dichter bij huis en/of sneller van dienst te kunnen zijn.
Wilt u hier meer over weten, vraag dan naar de mogelijkheden bij ons secretariaat.