Over mij
Tijdens mijn coschappen kwam in aanraking met het vak geriatrie. Het zien van de hele patiënt, niet alleen op lichamelijk vlak, maar ook geestelijk en hoe een patiënt functioneert in zijn eigen omgeving, trok mij toen en dat is altijd zo gebleven. Ook het samenwerken met meerdere disciplines zoals bijvoorbeeld fysiotherapeuten, psychologen en medisch specialisten vind ik leuk en uitdagend. Ik vind het belangrijk om over de muren van het ziekenhuis heen te kijken. Een goede samenwerking met onder andere huisartsen is erg belangrijk, om samen de best mogelijke zorg voor patiënten te leveren.
Complexiteit
De meeste geriatrische patiënten hebben meerdere problemen tegelijk. Ik vind het een uitdaging om breed te blijven kijken en structuur aan te brengen in alle informatie. Ik vind het leuk om uit te zoeken welke problemen kunnen zorgen voor welke klachten bij iedere individuele patiënt. Ik ga graag in gesprek met de patiënt en zijn naasten om te bekijken wat we kunnen onderzoeken of behandelen en wat de wensen van de patiënt daarin zijn. Niet alles wat kan, hoeft ook. Wat past het beste bij de patiënt? Wat vindt hij/zij belangrijk in het leven? Het verhaal van de mantelzorger is erg belangrijk, deze kent de patiënt goed.
Klinische farmacologie
Ik heb de opleiding tot klinisch farmacoloog afgerond. Hierin heb ik veel geleerd over medicatie en ook wat de combinatie van meerdere medicijnen kan doen. Soms kan een kleine aanpassing of het stoppen van een medicijn al een groot verschil betekenen in het functioneren van een patiënt. Soms zijn niet alle medicijnen die iemand gekregen heeft meer nodig, of ontbreekt er juist een belangrijke. Ik onderzoek graag wat de juiste combinatie van medicijnen is. Ook hierin is het erg belangrijk om naar de voorkeuren en wensen van de patiënt te luisteren.
Aandachtsgebieden
- Algemene geriatrie
- Klinische farmacologie
- Samenwerking ziekenhuis met huisartsen en ketenzorg