Contact en onderzoek

"Ik vind het geweldig om het hart van een patiënt te voelen kloppen wanneer ik een echo van het hart maak."

"In mijn werk als hartfunctielaborant doe ik onderzoek naar functiestoornissen aan hart- en bloedvaten. Ik bereid daarbij ook patiënten voor op onderzoeken, begeleid ze hierbij en rapporteer resultaten naar de arts die hiervoor de aanvraag deed.

Ik vind het geweldig om het hart van een patiënt te voelen kloppen wanneer ik een echo van het hart maak. Het is een prettige bijkomstigheid dat de meeste onderzoeken niet pijnlijk zijn voor degene die het ondergaat. Hartfunctielaborant is de perfecte baan als de combinatie medisch onderzoek en werken met mensen je aanspreekt.

Voor een hartfunctielaborant is het belangrijk dat je patiënten duidelijk kunt uitleggen wat het onderzoek inhoudt. Mensen zijn meestal heel gespannen. Je moet ze op hun gemak kunnen stellen en zowel duidelijk als tactvol hun vragen beantwoorden. Daarnaast moet je in staat zijn om helder verslag uit te brengen aan een arts.

De opleiding tot hartlaborant duurt drie jaar bij een fulltime dienstverband. Je hoeft niet rechtstreeks uit de schoolbanken te komen om deze opleiding te volgen; dit kan ook nog op een latere leeftijd.

Het lesmateriaal is erg overzichtelijk en je kunt digitaal kennistrainingen volgen. Er zijn acht tot twaalf contactdagen per jaar op het opleidingsinstituut. De rest van de opleiding volg je vanuit huis. In de eerste twee jaar leer je de basis. Denk aan het maken en beoordelen van ecg's, het uitvoeren van fietstesten en het aansluiten van 24-uurs-ecg's.

Vervolgens specialiseer je je. Dat kan in vier richtingen: hartkatheterisatie, cardio-implantaten, holteranalyse en echocardiografie. Daarna kun je je eventueel nog verder specialiseren in bijvoorbeeld het maken van echo's van aangeboren afwijkingen of het implanteren en controleren van inwendige defibrillatoren."