Cardiologie polikliniek

Snel naar

Laatste update 15 oktober 2024

Je komt op de polikliniek Cardiologie voor een cardiologisch onderzoek en eventuele behandeling van je hartziekte.

Wat gaan we doen?

Als je voor de eerste keer naar de polikliniek komt of doorverwezen wordt door de huisarts of andere specialist naar de cardioloog, is je eerste afspraak een ‘One Stop Shop’. Het doel van deze afspraak is om in één bezoek de diagnose te stellen. Tijdens deze afspraak kunnen verschillende onderzoeken naar de hartfunctie worden uitgevoerd, waaronder:

  • ECG (hartfilmpje)
    Dit is een eenvoudig en pijnloos onderzoek waarbij elektroden op de huid van je borst, armen en benen worden geplaatst. Het ECG registreert de elektrische activiteit van je hart en kan informatie geven over hartritmestoornissen, hartbeschadiging en andere afwijkingen.
  • 24-uurs ECG (holteronderzoek)
    Bij dit onderzoek draag je gedurende 24 uur een draagbaar ECG-apparaat dat continu je hartactiviteit registreert terwijl je je normale dagelijkse activiteiten uitvoert. Hierdoor kunnen hartritmestoornissen of andere hartproblemen die mogelijk niet worden gedetecteerd tijdens een kortdurend ECG, worden vastgelegd.
  • Echo-onderzoek van het hart
    Een echocardiogram maakt gebruik van geluidsgolven om gedetailleerde beelden van je hart te maken. Het kan informatie verschaffen over de grootte, vorm, structuur en werking van je hartspier, hartkleppen en bloedstromen. Dit onderzoek kan helpen bij het vaststellen van aangeboren hartafwijkingen, klepaandoeningen, hartfalen en andere aandoeningen.
  • Inspanningstest (fietsproef of ergometrie)
    Dit is een test waarbij je fysieke inspanning levert, meestal op een hometrainer of loopband, terwijl je hartactiviteit, bloeddruk en symptomen worden gecontroleerd. Het kan helpen bij het beoordelen van je hartfunctie tijdens inspanning, het opsporen van hartritmestoornissen die alleen optreden bij inspanning, en het bepalen van je algehele conditie en inspanningscapaciteit.

Het exacte onderzoek dat tijdens de afspraak wordt uitgevoerd kan variëren en is afhankelijk van je symptomen, medische geschiedenis en de beoordeling van de cardioloog. De cardioloog bepaalt of het onderzoek vóór of na het consult wordt verricht.

  • Spreekuren

    Algemeen

    Spreekuur voor nieuwe en controlepatiënten.

    Congeniaal

    Patiënten met een aangeboren hartafwijking worden meestal verwezen door de algemeen cardioloog of door de kindercardioloog naar dit spreekuur. Hier houden dokter van der Meer en dokter de Visser het spreekuur. Zij zijn gespecialiseerd in aangeboren hartafwijkingen. Het is noodzakelijk om patiënten met een aangeboren hartafwijking langdurig te volgen, zodat restafwijkingen tijdig worden herkend en behandeld. Als je een kinderwens hebt kun je ook op dit spreekuur terecht met vragen omdat een zwangerschap een grote belasting vormt voor het hart.
    Voor meer informatie: Centrum Aangeboren Hartafwijkingen

    Genetica (erfelijkheid)

    Bij veel hartafwijkingen kan erfelijkheid een rol spelen. Dit betekent dat de aanleg voor de aandoening van generatie op generatie kan worden doorgegeven. Met name bij hartspierverdikkingsziekte en bepaalde ritmestoornissen is erfelijkheid vaak een belangrijke factor.

    De gespecialiseerde cardioloog van het ETZ is dokter Pronk. Hij houdt zich bezig met erfelijke hartafwijkingen en werkt vaak nauw samen met andere medische professionals, zoals een klinisch geneticus uit een universitair medisch centrum (UMC). De klinisch geneticus is gespecialiseerd in erfelijkheid en kan genetisch onderzoek uitvoeren om de specifieke genetische oorzaken van een hartafwijking te achterhalen.
    Voor meer informatie: Alles over erfelijke hartziekten voor patiënten, familieleden, zorgverleners

    Hartfalen

    Bij hartfalen is er sprake van een verminderde pompfunctie van het hart, wat resulteert in onvoldoende bloedtoevoer naar het lichaam en het ontstaan van symptomen zoals vermoeidheid en vochtretentie (vochtophoping). Patiënten die al langdurig onder behandeling zijn bij een cardioloog voor chronisch hartfalen, kan de cardioloog doorverwijzen naar de polikliniek Hartfalen. Hier worden zij begeleid door gespecialiseerde hartfalenverpleegkundigen die het gewicht en de bloeddruk controleren. Ze houden in de gaten of de klachten verergeren en passen de behandeling tijdig aan.

    Op de Polikliniek Hartfalen leer je hoe je je leven zo kunt inrichten dat de klachten zo min mogelijk invloed hebben op je dagelijkse bezigheden. Je krijgt inzicht in het omgaan met veranderingen in je klachten, waardoor je mogelijk ziekenhuisopnames kunt voorkomen.

    Voor meer informatie over hartfalen en de polikliniek Hartfalen kun je terecht op de website van de Nederlandse Hartstichting. Daar vind je gedetailleerde informatie over hartfalen, behandelingsmogelijkheden, tips voor zelfmanagement en ondersteuning voor patiënten en hun naasten.

    Specifieke vragen en zorgen over hartfalen kun je bespreken met je cardioloog of het gespecialiseerde zorgteam dat je behandelt. Zij zijn het beste in staat zijn om advies op maat te geven op basis van jouw situatie.

    ICD poli

    Een ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) is een klein apparaatje dat onder de huid wordt geplaatst, meestal in de borststreek, en helpt bij het reguleren van hartritmestoornissen. De ICD-verpleegkundige biedt extra zorg en begeleiding aan alle patiënten die een ICD dragen, zowel vóór als na de implantatie.

    Vóór de implantatie van de ICD geeft de ICD-verpleegkundige je informatie over het apparaat, het implantatieproces en wat je kunt verwachten tijdens en na de procedure. De verpleegkundige begeleidt je ook bij het begrijpen van de mogelijke risico’s en complicaties en beantwoordt eventuele vragen of zorgen.

    Na de implantatie zijn de ICD-verpleegkundigen een belangrijk aanspreekpunt voor verdere zorg en ondersteuning. Ze helpen je bij het begrijpen van de functies en instellingen van je ICD, en hoe je ermee om moet gaan in je dagelijks leven. Ze plannen ook regelmatige controles en follow-upafspraken om ervoor te zorgen dat de ICD goed functioneert en eventuele problemen tijdig worden opgemerkt.

    Daarnaast geven de ICD-verpleegkundigen je voorlichting over leefstijlveranderingen die nodig kunnen zijn, zoals bepaalde beperkingen of aanpassingen in activiteiten. Ook bieden ze emotionele ondersteuning en helpen je omgaan met eventuele angsten of zorgen die gepaard gaan met het dragen van een ICD.

    Pacemaker poli

    Na de implantatie van een pacemaker is het nodig dat een pacemakertechnicus regelmatig controleert of de pacemaker correct functioneert of instellingen aanpast moeten worden. Deze controles vinden meestal plaats op de afdeling Pacemakers of een vergelijkbare gespecialiseerde afdeling.

    Tijdens de controle gebruikt de pacemakertechnicus een apparaat dat van buitenaf communiceert met de pacemaker, om gegevens uit te lezen en eventuele aanpassingen te maken. Dit gebeurt meestal via draadloze technologie, waardoor er geen directe fysieke verbinding met de pacemaker nodig is.

    Tijdens de controle beoordeelt de pacemakertechnicus verschillende parameters en gegevens, zoals de batterijstatus, het aantal en de aard van de stimulatiesignalen, hartritmepatronen en eventuele storingen. Ook worden instellingen van de pacemaker aangepast om ervoor te zorgen dat deze optimaal functioneert volgens op jouw behoeften.

  • Hartrevalidatie

    Als er bij jou een hartziekte is geconstateerd kun je psychische of lichamelijke problemen ervaren wanneer je thuis komt na de ziekenhuisopname. Het kan zijn dat je het vertrouwen in je lichaam bent verloren en je te maken krijgt met angsten. Tijdens de hartrevalidatie kunnen we je helpen om de balans terug te vinden.

    Ga naar Hartrevalidatie polikliniek

Zorgteam

Voorbereiden op

Veelgestelde vragen

Alle informatie over medicijnen kun je vinden op de site Apotheek.nl

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 00 30

Openingstijden
maandag tot en met vrijdag: 09.00-11.30 uur en 13.30-16.00 uur

Route
56

ETZ TweeSteden

Direct nummer
(013) 221 00 30

Openingstijden
maandag tot en met vrijdag: 09.00-11.30 uur en 13.30-16.00 uur

Route
Poligebouw, Wachtruimte 4

ETZ Waalwijk

Direct nummer
(013) 221 00 30

Openingstijden
maandag tot en met vrijdag: 09.00-11.30 uur en 13.30-16.00 uur

Route
Wachtruimte 3, Nummer 5

Pagina delen?