dr. M.T. Bastiaens
Dermatoloog
Laatste update 02 mei 2024
Huidkanker is een veelvoorkomende kanker; één op de zes Nederlanders krijgt een vorm van huidkanker. Huidkanker ontstaat als gewone huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen. Een van de belangrijkste oorzaken van huidkanker is overmatige blootstelling aan ultraviolette (UV) straling. Deze straling komt voor in zonlicht en licht van de zonnebank.
Het aantal mensen met de diagnose huidkanker neemt jaarlijks toe. Het is daarom erg belangrijk om verdachte plekjes te laten onderzoeken. Hierbij kun je denken aan een veranderende moedervlek of een eczeemachtig plekje dat niet verdwijnt, ook niet na behandeling.
Wanneer je bent doorverwezen door de huisarts kom je bij een van onze dermatologen. Zij zullen je huid onderzoeken en een behandeling starten als dat nodig is.
Voor uitgebreide problemen bestaan in het ETZ zogenaamde multidisciplinaire teams. Zo’n team bestaat uit een dermatoloog, oncologisch chirurg, plastische chirurg, internist-oncoloog, radiotherapeut-oncoloog en patholoog. Soms nemen ook specialisten met aandachtsgebied hoofdhals-oncologie deel.
De uitgebreidere vormen van huidkanker worden besproken in het multidisciplinaire overleg (MDO) huidkanker als dat nodig is. In dit tweewekelijkse overleg komen de verschillende specialisten bij elkaar om gezamenlijk een advies uit te brengen over een behandeling en het verdere beleid.
Zeldzame vormen van kanker worden ook in dit overleg besproken.
Er zijn verschillende soorten huidkanker. De meest voorkomende vorm van huidkanker is een basaalcelcarcinoom.
Andere vaker voorkomende vormen van huidkanker zijn plaveiselcelcarcinoom en melanoom.
Een basaalcelcarcinoom begint in de bovenste laag van de huid en breidt zich vrijwel nooit uit naar andere delen in het lichaam. Meestal geeft een basaalcelcarcinoom geen klachten en wordt het toevallig ontdekt. Vaak lijkt het op een wondje dat maar niet geneest. Soms bloed dit wondje of komt er wondvocht uit.
De arts kan aan de huidafwijking vaak al zien dat het een basaalcelcarcinoom is. Het kan zijn dat de arts zeker wil weten dat er geen sprake is van een andere huidaandoening. Daarom wordt er meestal een klein stukje huid afgenomen (biopt) voor onderzoek.
Welke behandeling je krijgt is afhankelijk van de vorm en de groeiwijze van de tumor, leeftijd en conditie. Samen met je hoofdbehandelaar kun je de meest geschikte behandeling kiezen. Vaak is dit een operatieve ingreep zoals:
Een plaveiselcelcarcinoom begint in de bovenste laag van de huid en kan zich soms uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Het ziet eruit als een kleine bult die de kleur van de huid heeft of lichtrood is. Het voelt vaak ruw aan. De huidafwijking wordt langzaam groter en kan een grote bult worden. Soms doet de huidafwijking pijn, maar meestal niet. Een plaveiselcelcarcinoom kan er ook uitzien als een kleine wond die langzaam groter wordt. Het plaveiselcelcarcinoom kan overal op het lichaam voorkomen. Meestal op de hoofdhuid, de oren, het gezicht, de lippen, de onderkant van de armen, de bovenkant van de handen en op de benen. Wanneer een plaveiselcelcarcinoom niet of te laat behandeld wordt kan het zich uitzaaien naar andere delen van uw lichaam. Verder onderzoek is dan noodzakelijk.
De dermatoloog kan aan de huidafwijking zien dat u plaveiselcelcarcinoom heeft. Het kan zijn dat de arts zeker wil weten dat er geen sprake is van een andere huidaandoening. Daarom wordt er meestal een klein stukje huid afgenomen (biopt) voor onderzoek.
Welke behandeling je krijgt is afhankelijk van de vorm en groeiwijze van de tumor, leeftijd en conditie. Samen met je hoofdbehandelaar kun je de meest geschikte behandeling kiezen.
Voor meer informatie over Plaveiselcelcarcinoom verwijzen wij naar de folder
Een melanoom ontstaat vanuit pigmentcellen, die ongeremd gaan groeien. Deze pigmentcellen komen overal in de huid voor. Wanneer pigmentcellen in groepjes bij elkaar liggen, vormen ze een moedervlek. Deze pigmentcellen kunnen soms veranderen in kankercellen. U kunt dit zien of opmerken als:
Ontdekking en verwijdering van een melanoom is erg belangrijk. In tegenstelling tot andere soorten huidkanker is het melanoom een agressief groeiende tumor en kunnen er uitzaaiingen ontstaan naar de lymfeklieren en andere organen.
De dermatoloog kan aan de moedervlek vaak zien of het een melanoom is. Om dit goed te kunnen zien gebruikt de dermatoloog een ‘dermatoscoop’. Dit is een kleine handmicroscoop.
Welke behandeling je krijgt is afhankelijk van de vorm en de groeiwijze van de tumor, leeftijd en conditie. Samen met je hoofdbehandelaar kun je de meest geschikte behandeling kiezen. Vaak is een operatieve behandeling de beste optie.
Tijdens de behandeling kun je psychosociale en ondersteunende zorg krijgen als dat nodig is.
Klik voor meer informatie over melanomen op de volgende links:
In enkele gevallen kan de meest geschikte zorg niet geleverd worden in het ETZ. Voor die gevallen werken wij nauw samen met het Amphia ziekenhuis in Breda (voor mensen met uitgezaaid melanoom) en het Erasmus MC in Rotterdam. Met deze samenwerking willen we altijd de beste zorg leveren!
Klik voor meer informatie over huidkanker en veelgestelde vragen op de onderstaande links. Heb je daarna nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie (info bovenaan deze pagina).
Dermatoloog
Gespecialiseerd verpleegkundige in opleiding
Dermatoloog
Plastisch chirurg
Mammachirurg en hoofd-hals chirurg
Plastisch chirurg
Dermatoloog
Plastisch chirurg
Dermatoloog
Dermatoloog
Verpleegkundig specialist
Plastisch chirurg
Lees meer
Lees meer
Direct nummer
(013) 221 00 40
Openingstijden
ma t/m vrij 8.30-17.00 uur
Route
Poligebouw, Wachtruimte 1
Direct nummer
(013) 221 00 40
Openingstijden
ma t/m vrij 8.30-17.00
Route
Wachtruimte 2, route 7