Dit jaar viert ZeeBraPat, een samenwerking tussen ziekenhuizen voor de behandeling van Parkinson, zijn tienjarig bestaan. ZeeBraPat staat voor Zeeland Brabant Parkinson Advanced Therapies en omvat een netwerk van ziekenhuizen in de regio’s Zeeland, Brabant, en omliggende gebieden, waaronder Gelderland en Zuid-Holland. Afgelopen maand vierden zij hun tweede Lustrum met een symposium dat plaatsvond in het ETZ.
Het doel van ZeeBraPat is om Parkinsonpatiënten de best mogelijke zorg te bieden door middel van samenwerking tussen verschillende ziekenhuizen. Dit netwerk zorgt ervoor dat patiënten toegang hebben tot diverse geavanceerde therapieën, zoals duodopa-pompen, apomorfinepompen en diepe hersenstimulatie (DBS). Niet alle ziekenhuizen bieden alle behandelingen aan, maar dankzij ZeeBraPat kunnen patiënten gemakkelijk worden doorverwezen naar ziekenhuizen die specifieke therapieën wel aanbieden.
De tekst gaat verder onder de foto.
Successen
Een belangrijke mijlpaal in de afgelopen tien jaar is het creëren van een laagdrempelig en effectief samenwerkingsverband. Twee keer per jaar komen neurologen en verpleegkundigen bijeen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Dit heeft geleid tot belangrijke verbeteringen in de zorg. Zo wisselen ziekenhuizen informatie en ervaringen uit waardoor zorg voor patiënten gemakkelijker en effectiever wordt. Daarnaast is er dankzij de samenwerking meer vertrouwen en betere communicatie. Patiënten worden hierdoor beter geïnformeerd en zijn vaak minder angstig.
Symposium
Afgelopen maand werd het tweede lustrum gevierd met een speciaal symposium, waar verschillende workshops werden gegeven over de nieuwste ontwikkelingen in Parkinsontherapieën. Het evenement onderstreepte de waarde van voortdurende samenwerking en kennisdeling binnen het ZeeBraPat-netwerk.
Juiste zorg op de juiste plek
Lieke van Kemenade, parkinsonverpleegkundige bij het ETZ, benadrukt het succes van de samenwerking: “Het is fijn dat we elkaar op een laagdrempelige manier snel kunnen bereiken. Zowel neurologen als verpleegkundigen werken samen als gelijkwaardige partners, met als doel om patiënten de beste zorg en juiste informatie te bieden. Door deze samenwerking komt de juiste therapie bij de juiste patiënt terecht.”