Apotheek ETZ
Lees meer
Apotheek ETZ
Tijdens uw opname in het ziekenhuis wordt uw medicatie verzorgd door de ziekenhuisapotheek. Het team van de ziekenhuisapotheek werkt achter de schermen bij het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis. Ze zorgen ervoor dat u bij opname de benodigde medicatie krijgt.
Daarnaast onderzoeken ze of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen veilig is voor u (bv. in combinatie met andere geneesmiddelen). Zij beoordelen voorgeschreven medicatie en adviseren artsen en verpleegkundigen over eventueel nodige wijzigingen. Indien ze meer informatie nodig hebben om een goed advies te kunnen geven, nemen ze contact op met de arts, uw eigen apotheek of komt een apothekersassistente bij u op gesprek.
Verder op deze pagina, onder andere:
Laat uw huidige medicijngebruik controleren. Hoe? dat leest u hier:
Als een arts of specialist u geneesmiddelen voorschrijft, is het erg belangrijk dat zij weten welke geneesmiddelen u al gebruikt. Breng daarom altijd een actueel medicatieoverzicht mee van uw apotheek, zowel bij een opname als bij een bezoek aan de polikliniek of Spoedeisende hulp. Het is ook handig dat u de pillendoosjes meeneemt van uw huidige medicijnen. Zo kunnen de artsen met het advies van de ziekenhuisapotheek beter beslissen over uw geneesmiddelen.
De buitenwereld gaat steeds kritischer met medicatie om. U vindt het toch ook belangrijk om te kunnen vertrouwen op uw medicatie? U wilt dat uw geneesmiddelen afgestemd zijn op uw individuele situatie, goed werken en veilig zijn. Daarom zorgt de ziekenhuisapotheek voor scholing van artsen, verpleegkundigen en apothekersassistenten en voert ze wetenschappelijk onderzoek uit. Zo kunt u vertrouwen op ons medicatiebeleid. Onze experts zorgen dat alles goed geregeld is.
Krijgt u een recept mee als u wordt ontslagen uit het ziekenhuis? Dan kunt u dit direct bij Apotheek ETZ ophalen.
Geneesmiddelen worden vaak door meerdere farmaceuten gemaakt. Er bestaan dus medicijnen van verschillende merken, met dezelfde werking en veiligheid. Het kan zijn dat tijdens een langdurige behandeling wordt gewisseld van merk. Dit is niet erg, want dit is veilig. Hieronder lees je het beleid van het ETZ met betrekking tot het wisselen van geneesmiddelen die vallen onder de groep biologische geneesmiddelen.
Biologicals zijn medicijnen die geheel of gedeeltelijk uit dierlijk of menselijk eiwit bestaan. Het maken van biologicals is complex. Biologicals zijn niet telkens hetzelfde. Tussen biologicals met dezelfde verpakking, van dezelfde fabrikant, kunnen – kleine – verschillen bestaan.
Zodra een farmaceut een nieuw medicijn ontwikkelt, vraagt hij hierop patent aan. Dit patent verloopt na ongeveer vijftien jaar. Dit is het moment dat andere fabrikanten hun versie van dat middel op de markt gaan brengen. Een biosimilar is een biologisch geneesmiddel dat erg lijkt op het originele biologische geneesmiddel. Omdat biologische geneesmiddelen gemaakt worden met behulp van een levend organisme, zijn ze nooit helemaal hetzelfde. Dit geldt voor zowel de originele biologische geneesmiddelen als de biosimilars. De werking en veiligheid van een biosimilar komt overeen met het originele medicijn. Een biosimilar werkt dus even goed en is even veilig. Biosimilars zijn niet nieuw en worden al vele jaren gebruikt voor aandoeningen als diabetes, groeistoornissen en bloedarmoede.
Biosimilars zijn meestal goedkoper dan de originele biologische medicijnen. Ze helpen dus om de gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Om deze reden kijkt het behandelteam van het ETZ naar de effectiviteit, de veiligheid en de kosten van een medicijn. In sommige gevallen kiest het behandelteam van het ETZ ervoor om naar een ander merk over te stappen. Dan kunnen we met hetzelfde budget meer patiënten helpen en blijft de zorg betaalbaar.
Je kunt als patiënt niet zelf kiezen welke biological of biosimilar je krijgt. Deze keuze wordt gemaakt door het behandelteam van het ETZ. Zij kunnen vanuit hun deskundigheid beoordelen of middelen hetzelfde werken, even veilig zijn en dus vervangbaar zijn. Uit ervaringen in meerdere ziekenhuizen blijkt dat omzetten in de meeste gevallen probleemloos gaat. Zo blijkt uit onderzoek dat slechts een zeer klein percentage niet tevreden is over het gebruik van het nieuwe middel. Andersom zijn er ook onderzoeken waarbij patiënten juist meer tevreden zijn over de biosimilar. Een injectiepen kan bijvoorbeeld makkelijker zijn in gebruik.
Op dit moment zijn er voor de volgende biologische geneesmiddelen biosimilars beschikbaar:
Moet ik geneesmiddelen die ik ophaal bij Apotheek ETZ zelf betalen?
De kosten van geneesmiddelen die door uw verzekeraar worden vergoed, worden door ons direct aan uw verzekeraar gedeclareerd. U hoeft deze dus niet zelf te betalen. Soms kan het voorkomen dat bepaalde medicijnen, voeding e.d. pas na toestemming van uw verzekeraar vergoed worden. Wij vragen u dan deze medicatie vooruit te betalen. Geneesmiddelen die niet voor vergoeding in aanmerking komen, moet u uiteraard wel betalen. Dit kan zowel contant als met een pinbetaling.
Kunnen mijn huisarts en eigen apotheek inzien welke medicatie ik bij Apotheek ETZ ophaal?
Apotheek ETZ communiceert altijd met andere apotheken om veilig medicatiegebruik te kunnen waarborgen. Bij de apotheken en huisartsen in de regio kunnen uw medicatiegegevens worden opgevraagd. Dit gebeurt alleen indien u daarvoor toestemming heeft gegeven. Indien u geen toestemming geeft, vragen wij u om zelf een actueel medicatieoverzicht mee te nemen. Zo zorgen we met elkaar voor veilig medicatiegebruik.
Kan Apotheek ETZ zien welke andere medicijnen ik gebruik?
Apotheek ETZ wisselt medicatiegegevens uit met de meeste huisartsen en apotheken in de regio. Als dit met uw huisarts en/of apotheek niet het geval is, vragen wij u een geprint medicatieoverzicht mee te brengen. De apotheker of apothekersassistent kan ook altijd contact opnemen met uw huisarts of apotheek voor meer informatie. Zo zorgen we met elkaar voor veilig medicatiegebruik.
Hoe gaat Apotheek ETZ om met mijn gegevens?
Bij de verwerking van uw gegevens wordt te allen tijde gehandeld volgens de Algemene Verordering Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent ook dat alle medewerkers geheimhoudingsplicht hebben. Meer informatie over privacy is hier te vinden.
Waar kan ik oude medicijnen en gebruikte naalden inleveren?
Oude medicatie en naaldencontainers kunt u inleveren bij de milieustraat of bij uw apotheek van inschrijving.
Ik wil Apotheek ETZ graag een compliment geven. Hoe doe ik dat?
Bent u tevreden over onze dienstverlening? Dat horen wij natuurlijk graag, want dan weten we dat we op de goede weg zijn. U kunt uw compliment persoonlijk aan ons laten weten of via het complimentenformulier. U kunt uw waardering over onze zorgverlening ook achterlaten op Zorgkaart Nederland.
Ik heb een klacht over Apotheek ETZ. Waar kan ik terecht?
Ons streven is om u altijd zo goed mogelijk te helpen en behandelen. Is er iets toch niet helemaal naar wens gegaan, dan horen wij dat graag. Daarmee kunnen wij onze dienstverlening alleen maar verder verbeteren. Wilt u een klacht indienen? Dan verwijzen wij u naar het klachtenformulier.
Lees meer
Lees meer
Lees meer