Algehele anesthesie

Snel naar

Laatste update 01 mei 2024

Algehele anesthesie, ook wel narcose genoemd, is een vorm van anesthesie waarbij u helemaal slaapt. Via het infuus dat u op de voorbereiding heeft gekregen spuit de anesthesioloog een sterke pijnstiller en een slaapmiddel in. Van deze combinatie valt u in slaap. De anesthesioloog en/of de assistent van de anesthesioloog blijft gedurende de hele operatie bij u en zorgt ervoor dat u gedurende de operatie slaapt.

De anesthesioloog is tijdens de operatie steeds verantwoordelijk voor het ondersteunen en bijsturen van uw lichaamsfuncties en zorgt ervoor dat de operateur de operatie onder goede omstandigheden kan uitvoeren.

Om u veilig narcose te kunnen geven is het soms nodig dat de anesthesioloog een buisje tussen de stembanden door plaatst naar de longen. Dit doet hij als u al onder narcose bent, dus daar merkt u niets van. Via dit buisje stuurt de anesthesioloog de ademhaling. Aan het einde voor de operatie wordt dit buisje ook weer verwijderd op de operatiekamer voordat u goed wakker bent. Daarna gaat u naar de uitslaapkamer om goed wakker te worden.

Voordat de anesthesioloog u wakker maakt, geeft hij u, indien nodig, extra pijnstilling. Op de verkoever wordt dan verder bepaald of er extra of andere pijnstilling nodig is, voordat u op de afdeling verder kunt herstellen.

Specialismen