Laatste update 02 mei 2024
De behandeling
Problemen met de bekkenbodem beginnen vaak met kleine klachten. Licht urineverlies bij inspanning, moeilijk naar de wc kunnen of juist de ontlasting niet goed kunnen ophouden en een zwaar gevoel of pijn in de onderbuik. Bekkenfysiotherapeuten kunnen met eenvoudige middelen en adviezen de problemen verminderen of verhelpen. Hier werk je zelf actief aan mee.
Beleving
De therapeut vertelt je wat je kunt verwachten aan ongemak of pijn bij een onderzoek of behandeling. Vertel het de bekkenfysiotherapeuten als je ergens tegenop ziet of ongerust bent, dan houden we daar rekening mee.
De bekkenbodem
De bekkenbodem heeft vier functies:
- Helpen sluiten en openen van de plasbuis en de anus.
- Dragen van de buikorganen zoals de blaas, baarmoeder en darmen.
- Tijdens seks.
- De stabiliteit en beweging van het bekken en de lage rug.
Als de spieren van de bekkenbodem te zwak of te gespannen zijn, geeft dat klachten. Maar ook als je de spieren verkeerd aanspant of niet op het juiste moment ontspant, kunnen problemen ontstaan. Je kunt jouw bekkenbodemspieren bewust en actief gebruiken. Veel mensen weten of voelen dit niet.
Klachten en oorzaken
Iedereen kan problemen krijgen met de bekkenbodem: vrouwen, mannen en kinderen. De klachten kunnen ontstaan na een bevalling, tijdens de overgang, na meerdere blaasontstekingen of na een buikoperatie. Bij kinderen ontstaan de klachten vaak doordat het zindelijk worden niet helemaal goed is gegaan of het naar de wc gaan verkeerd is aangeleerd.
Klachten kunnen ook komen door medicijngebruik, andere ziekten of psychische factoren zoals verdriet, onderdrukte emoties, spanningen of een zware mentale belasting. Soms is de oorzaak onduidelijk.
Klachten die veel voorkomen zijn:
- Ongewild verlies van urine tijdens inspanning (stressincontinentie).
- Vaak, plotseling, hevige, niet te onderdrukken aandrang om te plassen en door de hevige aandrang kan urineverlies optreden (urge-incontinentie).
- Ongewild verlies van ontlasting (fecale incontinentie).
- Het steeds heel moeilijk kwijt kunnen van ontlasting (obstipatie).
- Verzakking van de blaas, baarmoeder, top of darmen.
- Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen.
- Pijn bij geslachtsgemeenschap (vrijen).
- Bekkenpijn tijdens de zwangerschap of na de bevalling.
Onderzoek
Er zijn verschillende manieren om achter de oorzaak van je klachten te komen. Bij het eerste onderzoek vindt een uitgebreid gesprek plaats om je klachten in beeld te krijgen. Er kan een lichamelijk onderzoek plaatsvinden, maar het kan ook dat dit pas bij het tweede bezoek gebeurt.
Een inwendig onderzoek kan daarbij horen. Bij vrouwen gebeurt dat, afhankelijk van het probleem, via de vagina of de anus. Tijdens dit onderzoek onderzoeken we hoe de bekkenbodemspieren functioneren.
Behandelplan en therapie
Als de oorzaak van de klachten duidelijk is, stelt de bekkenfysiotherapeut samen met jou een behandelplan op. In dat plan staat informatie over de oorzaak en het gevolg van je klacht. Daarnaast krijg je advies over ademhaling, houding en beweging, drinken, eten en toiletgedrag, aangevuld met oefeningen.
Er zijn ook andere behandelingen die helpen om je klachten op te lossen, zoals biofeedback, functionele elektrostimulatie of neurostimulatie. Als je voor een van deze behandelingen in aanmerking komt, informeert de bekkenfysiotherapeut je hierover.
Het kan voor sommige patiënten die een vervelende ervaring hebben gehad op seksueel gebied of bij een inwendig onderzoek lastig zijn om nog een keer zo’n onderzoek of behandeling te krijgen. Vind je het moeilijk om de behandeling te ondergaan? Aarzel dan niet om dit te zeggen. In overleg met je bekkenbodemfysiotherapeut kun je kiezen voor een andere vorm van onderzoek of behandeling.
Tijdens de therapie is het een belangrijk doel dat je je weer bewust wordt van het aan -en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Zo leer je snel hoe je de bekkenbodem op de goede manier kunt gebruiken. Samen met de fysiotherapeut ga je oefeningen doen.
Waar vindt de behandeling plaats?
De arts, verpleegkundig specialist of verpleegkundige geeft een lijst mee met geregistreerde bekkenfysiotherapeuten. Je mag zelf contact opnemen met een van hen om een afspraak te maken.