Laatste update 02 mei 2024
Oorzaken
Over de oorzaken van blaaskanker is nog weinig bekend. Er is wel een aantal risicofactoren, waardoor sommige mensen een groter risico lopen op het krijgen van blaaskanker. De belangrijkste hiervan is roken. Aangenomen wordt dat bij 30 a 40 procent van de mensen met blaaskanker het roken een oorzakelijke factor is. Rokers hebben dan ook drie keer zoveel kans op blaaskanker dan niet-rokers. Naast roken is het regelmatige contact met giftige stoffen, zoals verf en lood, een risicofactor. Ook een chronische irritatie van de blaas wordt in verband gebracht met blaaskanker, bijvoorbeeld door chronische urineweginfecties en blaasstenen.
In sommige families komt een erfelijke vorm van blaaskanker voor. Dat kan het geval zijn als bij twee familieleden in de eerste lijn (vader, moeder, broer of zus) blaaskanker vastgesteld is.
Klachten
Symptomen die bij blaaskanker kunnen voorkomen zijn:
- bloed in de urine
- pijn bij het plassen terwijl een blaasontsteking niet aanwezig is.
- vaak moeten plassen
Ook is een aantal klachten te benoemen die niet door de tumor zelf ontstaan, maar door een reactie van het lichaam op de tumor:
- aanhoudende koorts
- ’s nachts zweten
- verlies van eetlust
- onverklaarbaar gewichtsverlies
- een gevoel van lusteloosheid
- lang moe zijn zonder duidelijke redenen
Het is niet zo dat deze laatste signalen specifiek voor blaaskanker zijn, maar het is wel een verstandig hiermee naar de huisarts te gaan.
Behandeling
De behandeling van de niet-agressieve tumoren kan vrij eenvoudig plaatsvinden met een kijkoperatie.
De agressieve vormen worden agressiever behandeld. Daarbij zijn meerdere mogelijkheden:
- operatie waarbij de blaas wordt verwijderd
- bestraling, zowel inwendig als uitwendig
- chemotherapie
- blaasspoeling met medicijnen
Een combinatie van deze behandelingen komt regelmatig voor. Hierbij houdt de behandelend arts rekening met de ernst en de plaats van de tumor en de lichamelijke conditie. Het behandelplan wordt in teamverband gemaakt en met jou besproken. Voorop staat dat de behandeling past bij jou, waarbij het behandelteam je intensief begeleidt.