Cystoscopie

Snel naar

Laatste update 02 mei 2024

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een dunne holle buis (cystoscoop). Deze buis is gevuld met glasvezels of een lenzensysteem, die is aangesloten op een lichtbron. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop, kijkt de uroloog door een kijker in de plasbuis en de blaas of via de monitor die naast de scopie-tafel staat. Er bestaan buigzame (flexibele) en metalen (starre) cystoscopen. Beide kunnen zowel voor mannen als voor vrouwen gebruikt worden.

Een cystoscopie wordt gedaan als er afwijkingen worden vermoed in de plasbuis of blaas, bijvoorbeeld bij plasproblemen, bloedverlies in de urine of bij controle op blaaspoliepen.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is thuis geen voorbereiding nodig. Het onderzoek vindt meestal poliklinisch plaats bij de uroloog in het bijzijn van een verpleegkundige. De verpleegkundige brengt je naar een kleedkamer waar je de kleding van je onderlichaam uittrekt. De kleding van het bovenlichaam kun je aanhouden. Vooraf aan de cystoscopie wordt soms urine opgevangen voor nader onderzoek. Als dit in jouw geval nodig is, vraagt de verpleegkundige dit ruim van te voren.

Het onderzoek

Voor het onderzoek lig je met gespreide benen, op de beensteunen, op de onderzoekstafel. Je geslachtsdeel wordt schoongemaakt met water en daarna spuit de verpleegkundige of arts een gelei in de plasbuis. Deze dient als glijmiddel en verdovingsvloeistof van het slijmvlies. Zo houden we eventuele pijn zo min mogelijk. Het is erg belangrijk dat je ontspannen bent. Het inbrengen van de cystoscoop is dan minder gevoelig en makkelijker.

Daarna brengen we via een slangetje, dat aan de cystoscoop verbonden is, steriel water in jouw blaas. Hierdoor vult de blaas zich en krijg je het gevoel dat je moet plassen zodra deze helemaal vol is. De blaas zal nooit overvol raken. De uroloog bekijkt de plasbuis en blaas. De cystoscoop wordt vervolgens verwijderd.

Uitslag

De uroloog bespreekt direct na het onderzoek de uitslag met je.

Nazorg

Hierna mag je vrijwel direct naar huis. Na het onderzoek mag je autorijden of met het openbaar vervoer naar huis. Het kan zijn dat je na het onderzoek een branderig gevoel hebt bij het plassen of een sterk gevoel van aandrang hebt. Er kan wat bloed in de urine zitten. Dit komt door de irritatie van de slijmvliezen. Het is niet nodig om je hier zorgen over te maken. De klachten verdwijnen vaak vanzelf.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten

Waar vindt het onderzoek plaats?

Het onderzoek vindt plaats op locatie ETZ TweeSteden en locatie ETZ Elisabeth.