Mantelzorgdag: Neuro-oncologie
Laatste update 07 januari 2025
In (of bij) de hersenen kunnen verschillende soorten tumoren ontstaan. Een hersentumor kan ontstaan in de hersenen zelf (primaire hersentumor), of het kan zijn dat de tumor een uitzaaiing is van kanker ergens anders in het lichaam (secundaire hersentumor).
Er zijn goedaardige en kwaadaardige hersentumoren. Maar dit onderscheid is bij hersentumoren minder van belang. Een goedaardige tumor kan namelijk heel gevaarlijk zijn als deze in een belangrijk hersendeel zit. Hierdoor kunnen veel klachten ontstaan en behandeling op zo’n belangrijke plek kan heel lastig zijn.
Vanuit het gehele land worden patiënten verwezen naar het ETZ voor de behandeling van hersentumoren. We hebben met het Gamma Knife Centrum een nationale functie. Daarnaast doen we veel onderzoek en we zijn betrokken bij zowel nationale als internationale onderzoeken. Een van de onderzoeken waarin we deelnemen, is het Experiment Topzorg, een project van de overheid waarin drie Nederlandse ziekenhuizen (naast het ETZ ook oogziekenhuis Rotterdam en Antonius ziekenhuis Nieuwegein) geld hebben ontvangen voor het doen van onderzoek.
Oorzaken
Er bestaan geen duidelijke risicofactoren die een hersentumor kunnen veroorzaken. Wel is bekend dat röntgenstraling kanker kan veroorzaken. Dat geldt ook voor een hersentumor, maar dat risico is klein: ongeveer een op de honderd mensen die vroeger is bestraald op de hersenen krijgt later alsnog een hersentumor door de straling.
Klachten
Er zijn vier verschillende soorten symptomen waar je last van kunt hebben bij een hersentumor.
- aanhoudende hoofdpijn
- verandering in verstandelijk vermogen en gedrag
- uitvalsverschijnselen
- epileptische aanvallen
De klachten hangen sterk af van de grootte van de tumor, de groeisnelheid en de plaats van de tumor in de hersenen. Daarnaast kun je deze klachten ook hebben bij andere aandoeningen dan een hersentumor. Heb je last van bovenstaande klachten? Maak dan een afspraak met je huisarts. Hij of zij kan de oorzaak van de klachten achterhalen of stuurt je door naar het ziekenhuis.
Behandeling
Er zijn verschillende behandelingen van hersentumoren mogelijk in het ETZ. Welke behandeling het beste bij jou past, wordt besproken in het multidisciplinair overleg van de tumorwerkgroep Neuro-oncologie. Verschillende behandelmethoden zijn:
- operatie
- chemotherapie
- chemoradiatie
- radiotherapie
- Gamma Knife behandeling
Het is mogelijk dat een combinatie van boven genoemde behandelmethodes wordt toegepast. De verschillende behandelaren bespreken samen met jou wat de beste behandeling is.
Video
Bekijk ook de video ‘Zorgpad (vermoedelijke) hersentumorpatiënten Neurochirurgie’
Samenwerking
Om patiënten met een hersentumor zo goed mogelijk te helpen, is er in de regio Noord-Brabant een intensief samenwerkingsverband tussen neurochirurgen, neuro-oncologen, radiotherapeuten, internist-oncologen, pathologen, radiologen en verpleegkundig specialisten van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, het Catharina Ziekenhuis en Instituut Verbeeten om gezamenlijk optimale zorg te leveren voor patiënten met een hersentumor.
Topklinisch expertisecentrum
Voor de behandeling van hersentumoren heeft het ETZ de erkenning van topklinisch expertisecentrum ontvangen van STZ. Dit betekent dat in het ETZ bijzondere kennis en expertise aanwezig is voor deze patiënten en verwijzers. Verder geeft het aan dat het ETZ 24 uur per dag en zeven dagen per week dezelfde hooggekwalificeerde zorg levert en dat medewerkers voortdurend werken aan verbetering hiervan.
Beoordelingscriteria voor deze STZ-erkenning zijn onder andere patiëntgerichtheid, deelname aan professioneel netwerk, wetenschap, multidisciplinaire continuïteit van de patiëntenzorg, innovatie. De erkenning als Topklinisch expertisecentrum geeft dus aan dat er wordt gewerkt in een topklinisch klimaat.
Meer informatie
Voeding
Voeding en kankerDe ziekte kanker kan er voor zorgen dat je problemen krijgt met eten of drinken. Je valt misschien onbedoeld af of kunt bepaalde producten niet verdragen. |