Hulpmiddelen bij verlies van ontlasting

Snel naar

Laatste update 02 mei 2024

De continentieverpleegkundige en/of verpleegkundig specialist kan je adviseren bij problemen met de ontlasting. Allereerst gaat zij dieper in op wat het probleem nu echt inhoudt voor jou en je dagelijks leven. Leefstijl- en voedingsadviezen bespreekt ze met jou.

Als je last hebt van ongewild verlies van ontlasting of chronische verstopping (obstipatie), dan ben je niet de enige. Afgezien van lichamelijke ongemakken, zoals een opgeblazen gevoel, kan de kwaliteit van je leven aanzienlijk worden beïnvloed. Je maakt je bijvoorbeeld zorgen dat je in het openbaar een ongelukje zou kunnen krijgen.

Voor sommige patiënten is het gebruik van hulpmiddelen noodzakelijk. De continentieverpleegkundige of verpleegkundig specialist weet alles van veranderingen op het gebied van hulpmiddelen, specifiek hulpmiddelen bij het verliezen van de ontlasting.

De behandeling

Anaaltampon

De anaaltampon is een eenvoudig en effectief hulpmiddel bij verlies van ontlasting. Hiermee wordt ongecontroleerd verlies van vaste ontlasting voorkomen. Door de kleine afmeting past de anaaltampon makkelijk in de broekzak of handtas. Anderen kunnen niets zien omdat je het product in het lichaam draagt. Onprettige geurtjes worden ook voorkomen, omdat de tampon de ontlasting in de darmen houdt.

De anaaltampon breng je op dezelfde wijze in als een zetpil. Het schuim is samengedrukt tot een kleine afmeting en is gecoat met een wateroplosbaar laagje. Wanneer het laagje wordt blootgesteld aan de warmte en het vocht in de anus lost het op, de tampon zet daarna uit en past zich aan de vorm van de anus aan. Doordat de anaaltampon beschermt tegen lekkage krijg je het vertrouwen deel te nemen aan de activiteiten waarbij je je veilig moet voelen, zoals zwemmen. De anaaltampon kan 12 uur blijven zitten.

Darmspoelen

Bij darmklachten of als de kringspieren niet goed functioneren, kun je last krijgen van chronische verstopping of ongewild verlies van ontlasting. Sommige mensen kunnen last hebben van beide. Darmspoelen helpt om de verstopping of verlies van ontlasting onder controle te houden. Met darmspoelen worden de darmen effectief geleegd, waardoor ongewild verlies van de ontlasting voorkomen wordt.

Darmspoelen is een techniek voor het legen van de darm door lauw kraanwater (36-38 graden) via een katheter in de anus in te brengen. De gebruiker zit op het toilet terwijl het water de anus wordt ingepompt. Het water verwijdert zich vervolgens uit de darm in het toilet, samen met de ontlasting. De resultaten zijn zo effectief dat de meeste gebruikers na een beginperiode de procedure slechts om de dag hoeven uit te voeren.

Om hiermee te starten moet een gekwalificeerde arts of verpleegkundige beoordelen of deze methode geschikt is als behandeling voor het verlies van de ontlasting of voor de chronische verstopping. Een verpleegkundige die daarin is geschoold leert je vervolgens hoe je dit moet doen thuis.

Nazorg

Darmspoelen is erg persoonlijk en vraagt geduld terwijl het lichaam zich aanpast aan de nieuwe situatie. Het is verstandig rekening hiermee te houden. Het kan soms wel 4 tot 12 weken duren voordat een nieuwe balans gevonden wordt.  In deze periode begeleidt de verpleegkundige van de firma die het darmspoelsysteem aanlevert of de continentieverpleegkundige van het ETZ jou.

Waar vindt de behandeling plaats?

Je krijgt de uitleg van de verpleegkundige op de polikliniek Chirurgie of van de continentieverpleegkundige op de polikliniek Gynaecologie.

Soms start je met een schriftelijke uitleg op de polikliniek, maar het daadwerkelijk aanleren van de handeling in de vertrouwde thuissituatie gebeurt door een verpleegkundige van de firma die het desbetreffende darmspoelsysteem levert.

De spreekuren van de continentieverpleegkundige Gynaecologie vinden plaats op alle locaties van het ETZ.

Folders