Incontinentie-operaties

Snel naar

Laatste update 02 mei 2024

Wat is een TVT?

TVT is een afkorting voor ‘Tension-free Vaginal Tape’. Bij een TVT-operatie krijgt de urinebuis een draagband die zonder spanning via de vagina (schede) wordt aangebracht.

Er zijn drie soorten operaties bij inspanningsincontinentie. De klassieke TVT-operatie, TVT-O of de TVT-Altis (minisling). De laatste twee zijn variaties en worden het meest uitgevoerd. Als je naast inspanningscontinentie ook klachten hebt bij andere organen zoals de vagina of darmen, kijken meerdere hulpverleners mee voor onderzoek, advies of behandeling. Wanneer de klachten puur en alleen inspanningsincontinentie zijn, behandelt de gynaecoloog en/of uroloog je.

Welke operatie het wordt, ligt aan jouw klachten, het gynaecologisch onderzoek en de uitkomsten van eventueel aanvullend onderzoek.

Wat is een TVT-operatie?

De TVT-operatie is een operatie om inspanningsincontinentie te verhelpen. Het doel om te zorgen dat de blaas zich goed kan afsluiten. De arts trekt tijdens de operatie de wat naar beneden gezakte urinebuis omhoog. Dit zorgt ervoor dat urine minder gemakkelijk uit de blaas wegstroomt. Deze operatie is weinig belastend met een grote kans dat de klachten verminderen.

Een tension-free vaginal tape (TVT) is een draagband van fijn geweven kunststof (niet-oplosbaar) hechtmateriaal die de urinebuis in de richting van de buikwand trekt. De arts brengt het draagbandje via de vagina in en zorgt ervoor dat dit achter het schaambeen langs onder de huid net boven het schaambeen uitkomt. Het bandje wordt niet vastgemaakt omdat het door weerstand niet kan verschuiven en binnen korte tijd vergroeit met het weefsel eromheen.

De TVT-O operatie

Een manier om stressincontinentie te behandelen is een TVT-O operatie (Tensionfree Vaginale Tape). De arts plaatst daarbij een niet-oplosbaar kunststof bandje onder de urinebuis. Het bandje wordt achter het schaambot naar de lies gestoken. De arts plaatst het bandje door een klein sneetje in de vagina en twee steekgaatjes. Bij een TVT-O zitten deze gaatjes aan beide kanten in de lies. In de vier weken na de ingreep vergroeit het bandje stevig met het weefsel eromheen. Zo ontstaat een ondersteuning (een soort hangmatje) van de urinebuis.

De TVT-Altis operatie

Een andere optie is de Altis operatie. Hierbij wordt een klein bandje onder de urinebuis gebracht en niet door de spier van de lies gestoken. Het ondersteunt de urinebuis en zorgt ervoor dat bij het hoesten alles droog blijft. Bij de Altis heb je geen uitwendige wondjes waardoor je na 2 weken weer aan het werk kan.

De operaties vinden plaats onder algehele narcose of met een ruggenprik.

Afhankelijk of jouw operatie in de ochtend of middag plaatsvindt, mag je dezelfde dag of de dag erna naar huis. De operatie duurt 20 tot 30 minuten.

Cijfers

  • 80 tot 90% van de vrouwen die deze operaties ondergaan zijn zeer tevreden.
  • 5 tot 10% van de vrouwen meldt geen verandering van het urineverlies.
  • 5 tot 10% van de vrouwen merkt dat het urineverlies bij inspanning over is, maar voelt een hinderlijke aandrang om te plassen en plast vaker.

Na de operatie

Na de operatie lig je een korte tijd op de uitslaapkamer. Wanneer je bloeddruk en ademhaling in orde zijn, ga je naar je eigen kamer. Als je een blaaskatheter hebt gekregen, wordt deze kort na de operatie weggehaald. Met een echoapparaat meten we daarna 2 keer of je de blaas goed leeg plast. Wanneer dat zo is, mag je naar huis.

Nazorg

Herstellen doe je verder thuis. Om een zo goed mogelijk resultaat van de operatie te hebben, is het belangrijk dat je naar onderstaande adviezen luistert:

Beweging

  • Na een TVT of TVT-O operatie mag je 4 weken niet tillen, fietsen en sporten.
  • Je mag 2 weken niet zelf autorijden.
  • Na een TVT-Altis mag je na 2 weken weer aan het werk.
  • Na de TVT-O kun je pijn hebben aan de binnenkant van de bovenbenen (liezen). De pijn kan uitstralen naar de bil en kan 1 tot 3 dagen aanhouden. Je mag paracetamol gebruiken.

Wondverzorging en hygiëne

  • Bij een TVT, TVT-O operatie mag je 4 weken geen seks hebben, geen tampons en geen vaginale douches.

Bij een TVT-Altis operatie gelden deze regels voor 2 weken.

  • 2 weken mag je niet in bad en zwemmen. Douchen mag 1 dag na de operatie.
  • Hechtingen lossen vanzelf op. Heb je na 1 week last van de huidhechtingen dan kan de huisarts deze verwijderen.
  • Pleistertjes op de wondjes 1 week laten zitten.
  • Vaginaal bloedverlies gedurende een aantal dagen tot een week is normaal. De hoeveelheid mag niet meer zijn dan bij een normale menstruatie (ongeveer drie verbandjes per dag).

Algemeen

  • Regelmatig en op vaste tijden plassen (om de 3 tot 4 uur).
  • 1,5 tot 2 liter drinken per 24 uur.
  • Na 6 weken kom je bij de arts terug voor controle.
  • Bij problemen, bijvoorbeeld als je het gevoel hebt niet goed te kunnen uitplassen, of het idee  dat je een blaasontsteking hebt, neem dan contact op met de polikliniek.

Pijnmedicatie

Indien nodig: 4 keer een dubbele dosis paracetamol per dag. Per keer dus 2 tabletten à 500mg.

Complicaties

  • Soms is er urineverlies bij aandrang.
  • Bij minder dan 1% van de vrouwen is soms door de zwelling in het operatiegebied het plassen vlak na de ingreep niet mogelijk. In dat geval krijg je een aantal weken een katheter of katheteriseert de vrouw zichzelf. Dit is vaak van tijdelijke.
  • Kans op wondinfectie is erg klein.
  • Vaak is het gevoel van plassen veranderd na de operatie. We horen vaak dat vrouwen over een ‘drempel’ moeten om te plassen of niet in één keer uit kunnen plassen.
  • Grote complicaties komen weinig voor.

Waar vindt de behandeling plaats?

De operatie vindt plaats op ETZ Elisabeth met een dagopname op het Chirurgisch Dagcentrum.

Folders

  • TVT/TVT-O/TVT-Altis, Incontinentie operaties

Meer informatie