Keelamandelen verwijderen (volwassene)

Snel naar

Laatste update 10 mei 2024

De keelamandelen hebben een functie bij de afweer tegen binnendringende ziektekiemen. Als je ouder wordt, hebben amandelen steeds minder een functie en worden ze spontaan kleiner. Soms is dat niet zo en zijn de keelamandelen niet meer in staat om ziektekiemen effectief te vernietigen. Ze raken ontstoken, werken minder goed en worden zelf een bron van infectie. Daardoor word je telkens weer ziek. Het kan dan beter zijn de keelamandelen te verwijderen.

Klachten

Bij een acute ontsteking van de keelamandelen heb je meestal last van keelpijn, slikklachten en koorts en voel je je beroerd. De keelamandelen kunnen ook blijvend in een ontstoken toestand verkeren. Dan kunnen klachten optreden als snurken, matige eetlust, lusteloosheid en een slechte adem.

Keelamandelen verwijderen

De beslissing om de keelamandelen te verwijderen, hangt af van hoeveel klachten jij ervaart. Ook hoe vaak de klachten terugkomen, speelt een rol.

Kan ik wel zonder keelamandelen?

Ja, er blijft namelijk ook na het verwijderen van de keelamandelen voldoende weefsel over dat een soortgelijke functie heeft bij het bestrijden van binnendringende ziektekiemen. Denk aan de tongamandelen en de lymfeklieren in de hals. Bovendien heb je met regelmatig of chronisch ontstoken keelamandelen meer last dan plezier van je keelamandelen.

Operatie

De operatie aan de keelamandelen vindt plaats onder algehele narcose. Je merkt van de operatie zelf dus niets. Meestal wordt de operatie in dagbehandeling uitgevoerd. Dat betekent dat je wordt opgenomen op de dag van de operatie en dezelfde dag weer naar huis mag.