Open antrum

Snel naar

Laatste update 03 mei 2024

Een open antrum is een open verbinding tussen de mond en de neusbijholte. Die kan ontstaan nadat een kies verwijderd is.

Behandeling

Is bij jou een tand of kies in de bovenkaak verwijderd? Dan vraagt de behandelend MKA-chirurg of tandarts je druk in de neusbijholte op te bouwen, bijvoorbeeld door de neus zachtjes te snuiten. De behandelaar kan zo beoordelen of een perforatie (gaatje) is ontstaan in de bodem van de neusbijholte na het verwijderen van de tand of kies. Dat kan gebeuren als de tand of kies lange wortels heeft die reiken tot in de neusbijholte of wanneer sprake is van een grote neusbijholte.

Als na verwijdering een gaatje in de neusbijholtebodem ontstaat, dan is er een open verbinding tussen de mond- en neusbijholte die dicht moet worden gemaakt om ontsteking van de neusbijholte te voorkomen.

Als de extractie bij de tandarts plaatsvindt, verwijst hij/zij jou naar de MKA-chirurg voor sluiting van de perforatie, bij voorkeur de dag zelf. Als deze complicatie bij de MKA-chirurg optreedt, wordt de perforatie direct gesloten. De MKA-chirurg maakt dan een soort lapje van tandvlees dat over de tandkas wordt gehecht.

Er wordt altijd getest of zo de perforatie goed gesloten is. Vaak worden voor deze behandeling traag oplosbare of niet-oplosbare hechtingen gebruikt. Ook willen wij jou graag na tien dagen nog een keer voor controle zien om zeker te weten dat de perforatie goed afgesloten is. Vaak is dat het geval.
Soms kan de perforatie niet direct gesloten worden. Wanneer sprake is van een langdurig geopende holte of een infectie van de neusbijholte, is het noodzakelijk om eerst de neusbijholte te spoelen met een speciaal middel.

Pas wanneer de ontsteking opgelost is, kan de perforatie gesloten worden. Het kan dan ook noodzakelijk zijn dat je hiervoor meerdere malen de polikliniek bezoekt.

Complicaties

Bij hoge koorts, hoger dan 38,5 graden, en/of toename van de zwelling na twee of drie dagen, moet je contact opnemen met de polikliniek MKA-chirurgie
Neem ook contact op met de polikliniek bij een van de volgende situaties:

  • een toenemend vol gevoel onder de ogen of een drukkend gevoel in de wang;
  • viezigheid uit de neus;
  • wanneer de wond weer open is (je merkt dan dat er lucht tussen de mond en neusbijholten komt of drinken uit de neus loopt).

Nazorg

Nadat je deze behandeling hebt gehad mag je de eerste twee weken geen druk opbouwen. Dus wanneer je bijvoorbeeld moet niezen ,mag je de neus niet dichtknijpen of de mond dichthouden. Je mag niet blazen (een ballon opblazen), want dan heb je kans dat je de wond open blaast en het weer opnieuw gehecht moet worden.

Je mag de neus wel ophalen mocht je verkouden zijn.

Meer informatie

Meer informatie over het specialisme Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie.