Tandheelkundige implantaten

Snel naar

Laatste update 05 mei 2024

Tandheelkundige implantaten zijn schroeven gemaakt van chirurgisch titanium. Deze implantaten worden met een kleine ingreep, onder plaatselijke verdoving, in het bot van de kaak aangebracht. Na een genezingsperiode van zes weken tot drie maanden zijn deze implantaten vastgegroeid in het kaakbot.

Afhankelijk van het gebruikte systeem steekt het bovenste deel van het schroefje door het tandvlees heen, of wordt het implantaat in zijn geheel onder het tandvlees geplaatst. Op een implantaat kan de behandelaar of je eigen tandarts een kroon of prothese maken.

Implantaten spreekuur

Omdat het plaatsen van implantaten precisiewerk is, hebben wij een speciaal spreekuur met gespecialiseerde behandelaren om implantaten te plaatsen. Op dit implantaten spreekuur word je gezien door een MKA-chirurg en een implantoloog gespecialiseerd in de implantologie.

Zij zien je graag eerst op consult om jouw persoonlijke mondsituatie in beeld te brengen en in overleg met de verwijzer een behandelplan op te stellen. Ook kunnen we voor jou bekijken voor welke vergoedingen je in aanmerking komt.

Behandeling kan poliklinisch en onder narcose plaatsvinden. Wij informeren je graag over alle mogelijkheden.

Ingreep

Na de verwijzing door de tandarts krijg je een eerste afspraak op de polikliniek MKA-chirurgie. We maken dan een of twee röntgenfoto’s. De kaakchirurg en een implantoloog onderzoeken je. Zij beoordelen of het plaatsen van implantaten zinvol en mogelijk is. Is dat het geval, dan krijg je uitleg over de behandeling.

Voor de ingreep

Je meldt je op de afgesproken tijd en datum op de polikliniek MKA-chirurgie. We brengen je dan naar de behandelkamer waar je plaatsneemt in de behandelstoel. Dit is ongeveer dezelfde stoel als bij de tandarts. Je krijgt een plaatselijke verdoving en we leggen steriele doeken over jou heen.
De verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. Omdat pijnstillers effectiever werken als je ze al hebt ingenomen voordat de pijn opkomt, kun je het beste al een uur na de behandeling een pijnstiller innemen.

Tijdens de ingreep

Na het verdoven boort de MKA-chirurg/implantoloog gaatjes in het kaakbot en schroeft de implantaten in de gaatjes. De implantaten hebben aan de bovenkant een opening waarin vuil en bacteriën zich kunnen ophopen.

Om dat te voorkomen, dekt de MKA-chirurg/implantoloog de implantaten af met een dekschroef, een soort dekseltje op het implantaat. Afhankelijk van het gebruikte systeem steekt het implantaat al dan niet door het slijmvlies heen.

De behandeling is pijnloos, want bij goede verdoving is het pijngevoel uitgeschakeld. Je blijft wel voelen dat er iets gebeurt, zoals zachte druk en het trillen van de boor. De chirurg sluit je tandvlees met hechtingen.

Hoe lang de ingreep duurt, hangt af van het aantal implantaten en de hardheid van het kaakbot. Gemiddeld duurt de ingreep een half uur tot drie kwartier.

Na de ingreep

Als de MKA-chirurg klaar is, mag je naar huis. Je krijgt een recept mee voor pijnstillers. Tijdens de eerste 48 uur na de ingreep kun je gerust de maximale dosis gebruiken. Daarna kun je het proberen zonder pijnstillers. De hoeveelheid napijn valt doorgaans mee, maar verschilt per patiënt.

Specialismen