Laatste update 05 mei 2024
Het onderzoek
Het onderzoek vindt plaats terwijl je zit. Na het plassen ga je op bed liggen met je benen in de beensteunen. De verpleegkundige brengt daarna een dun slangetje (de katheter) via de plasbuis naar de blaas.
Via deze katheter wordt urine die nog in de blaas zit afgenomen en de hoeveelheid gemeten. Daarna wordt de katheter verwijderd en een dunne meetkatheter ingebracht via de plasbuis in de blaas. Die meet tijdens het onderzoek de druk in de blaas en in de plasbuis. Een andere katheter wordt een klein stukje via de anus in de endeldarm gebracht voor meting van de druk in de buik.
De katheter inbrengen doet geen pijn maar kan wel een onaangenaam gevoel geven. Op de billen rondom de anus komen enkele plakkers waarmee de activiteit van de bekkenbodemspieren gemeten wordt. Indien nodig en in overleg haalt de verpleegkundige hier wat haren weg met een scheermesje. Na het inbrengen van de katheters mag je voorzichtig proberen te zitten. Hierna wordt via de katheter de blaas druppelsgewijs gevuld met steriel water. Tijdens het vullen meet de computer de druk in de blaas. Op het moment dat je iets kouds voelt in je blaas, geef je dit aan.
In de volgende fase geef je aan of je aandrang voelt om te plassen. Tijdens het onderzoek vragen we je meerdere keren om te hoesten of te persen. Ondertussen kijkt de verpleegkundige of je urine verliest.
De blaas wordt gevuld totdat je aangeeft dat je een erg sterke drang voelt om te plassen en het niet meer op kan houden. Dan wordt het vullen gestopt. De verpleegkundige geeft aan wanneer je mag uitplassen op een speciaal toilet. Als je klaar bent, worden de katheters en plakkers verwijderd en is het onderzoek voorbij.
Uitslag
De verpleegkundige kan een indicatie geven over de uitslag. De uitslag is bepalend voor een vervolgafspraak. Bij deze afspraak bespreken de uroloog en/of de gynaecoloog de resultaten uitgebreid met je.
Nazorg
Na het onderzoek ga je met het openbaar vervoer of eigen auto naar huis. Het kan dat je tijdens het plassen nog last hebt van een pijnlijk en branderig gevoel op de dag van het onderzoek. Het kan ook dat je meer aandrang voelt om te plassen. Dat komt doordat de katheters een irritatie veroorzaken voor de plasbuis. Soms blijven deze klachten een paar dagen. Soms treedt er een beetje bloedverlies op via de plasbuis. Daarover hoef je je geen zorgen te maken. We raden je erg aan om na het onderzoek wat meer te drinken.
Duur onderzoek
Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.
Waar vindt het onderzoek plaats?
Het onderzoek vindt plaats op locaties ETZ Waalwijk op de polikliniek Gynaecologie en op ETZ TweeSteden op de polikliniek Urologie. Het onderzoek wordt gedaan door gespecialiseerde verpleegkundigen van de polikliniek Gynaecologie en Urologie.