Uitleg over de wervelkolom

Vertebroplastiek

Snel naar

Laatste update 19 februari 2025

De stevigheid van wervels kan worden aangetast, bijvoorbeeld door botontkalking of tumorgroei in de wervel. Door hoge druk kan de wervel dan ineen zakken (compressiefractuur). Bij vertebroplastiek wordt een kleine hoeveelheid cement ingebracht om de stevigheid van de ingezakte wervel te herstellen en de pijn te verminderen.
Uitleg over de wervelkolom

Uitleg over de wervelkolom

“De letterlijke vertaling van percutane vertebroplastiek is: door de huid heen versterken van het wervellichaam. Dit geeft eigenlijk goed weer wat de arts wil bereiken met de behandeling. Een klein beetje “cement” wordt ingebracht. De stevigheid van de ingezakte wervel wordt door het cement hersteld.

In 1984 werd in Frankrijk de eerste percutane vertebroplastiek uitgevoerd door Dr. Deramond. Door het grote succes in onder andere de Verenigde Staten en Frankrijk heeft deze de laatste jaren meer bekendheid gekregen, zowel bij artsen als patiënten. In oktober 2001 werd de procedure voor het eerst in Nederland in het toenmalige St. Elisabeth Ziekenhuis uitgevoerd.”

Percutane Vertebroplastiek

Stap 1: Voor de behandeling

Wat gebeurt er allemaal vóór de vertebroplastiek-behandeling?

Samen met de specialist is gekozen voor een vertebroplastiek-behandeling. Deze behandeling kan in dagbehandeling of opname voor een dag en avond (volgende ochtend naar huis).

Een vertebroplastiek in dagbehandeling kan alleen onder de volgende 2 voorwaarden:

  • de patiënt ondergaat de behandeling in de ochtend;
  • ontslag na behandeling, alléén als de dokter toestemming geeft voor vertrek na de controle in de middag.

Het is nodig een aantal onderzoeken te doen voordat de behandeling kan beginnen. De specialist stelt hiermee jouw algemene medische conditie vast. Naast een poliklinisch vooronderzoek zullen ook onderzoeken plaatsvinden op de (eerste) dag van opname. Het kan voorkomen dat alle onderzoeken al poliklinisch hebben plaatsgevonden.

Stap 2: De behandeling

de vertebroplastiek

de vertebroplastiek

Hoe gaat de vertebroplastiek-behandeling in zijn werk?

De percutane vertebroplastiek-behandeling vindt plaats op de afdeling Radiologie. De behandeling wordt uitgevoerd door een interventieradioloog.

Vanuit het bed kom je op de buik op de behandeltafel liggen. Zo lig je tijdens de gehele behandeling (ongeveer 1 uur). De röntgenlaborant begint met het desinfecteren van een deel van de huid op de rug. De interventieradioloog verdooft de huid. Als de verdoving werkt begint de interventieradioloog met het inbrengen van één of twee vertebroplastieknaald(en) in de aangedane wervel. Dit gebeurt met behulp van röntgenbeelden.

Als de vertebroplastieknaald(en) op de juiste plaats ingebracht zijn wordt de speciale cementoplossing ingebracht. Als er genoeg cement is ingebracht worden de vertebroplastieknaald(en) verwijderd.

Als het cement een bepaalde hardheid bereikt, mag je terug naar bed. Je komt nu plat op de rug te liggen. Voordat je terug gaat naar de verpleegafdeling wordt er nog een CT-scan gemaakt. Dit wordt gedaan om te controleren of het cement goed in de wervel verdeeld is.

Stap 3: Nazorg

Wat gebeurt er nà de vertebroplastiek-behandeling?

Terug op de verpleegafdeling moet je gedurende 2 uur in rug- of zijligging blijven liggen. Het cement kan nu volledig uitharden. Als alles goed gaat en er geen problemen zijn mag je beginnen met mobiliseren op de verpleegafdeling. Als dit volledig naar wens verloopt kun je de volgende dag naar huis.

Voor de eerste paar weken thuis krijg je een aantal leefregels mee. Je mag je rug nog niet te zwaar belasten. Één maand na behandeling kom je op controle voor het maken van röntgenfoto’s van je rug. Twee maanden na de behandeling wordt er een afspraak met de internist-endocrinoloog ingepland ter controle en voor eventueel verdere behandeling van de osteoporose.

Risico’s

Wat zijn de risico’s van de vertebroplastiek-behandeling?

Aan elke medische behandeling zitten risico’s. Maar omdat het een minimaal invasieve behandeling is zijn deze beperkt. De mogelijke risico’s zullen bij de intake worden uitgelegd door de arts.

Specialismen

Zorgteam

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 03 70

Route
72

Vraag naar Karen Schonenberg.
Bereikbaar maandag, woensdag en vrijdag (tot 12.15 uur)