Diëtist Romee met een zorgassistent

Voeding bij cardiologie

Snel naar

Laatste update 06 november 2024

Bij hartfalen is de pompkracht van je hart verminderd. Verschillende organen krijgen minder bloed toegevoerd om goed te kunnen werken. Hierdoor kunnen stoornissen ontstaan in organen, weefsels en spieren. Door de verminderde pompkracht van het hart houden de nieren zout en vocht vast. De verminderde pompkracht en het vasthouden van vocht kan je eetlust verminderen dat kan resulteren in gewichtsverlies en verhoogd het risico op ondervoeding.

Ondervoeding bij hartaandoeningen

Tijdens een opname kan de diëtist samen met jou nagaan hoe je je voeding het beste kunt samenstellen om verdere achteruitgang te voorkomen en om gewichtsverlies/ondervoeding tegen te gaan. Voldoende voeding bevordert je herstel en conditie. De focus ligt vaak op een energie- en eiwitrijke voeding, waarbij rekening gehouden wordt met mogelijke andere voorgeschreven dieetadviezen, zoals een natrium- en/of vochtbeperking.

Overgewicht bij hartaandoeningen

Overgewicht ontstaat doordat je minder beweging en activiteit hebt en/of meer eet dan je lichaam nodig heeft. Hierdoor neemt het gewicht toe. Overgewicht heeft een zeer nadelig effect op hart- en vaatziekten. Bij overgewicht is het belangrijk dat je beweging en voeding goed op elkaar afstemt. Denk hierbij aan het matigen van suikers en verzadigde vetten. De diëtisten van het ETZ begeleiden niet bij het verminderen van overgewicht, hiervoor verwijzen wij u naar een diëtist in de eerste lijn. Dit kan een diëtist zijn via de huisarts of een diëtist in de buurt met een eigen praktijk.

De gevaren van overmatig gebruik van zout

Te veel zout in de voeding kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Overmatige zoutconsumptie leidt vaak tot een verhoogde bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten, vergroot. Het is daarom essentieel om de zoutinname te beperken door bewust te kiezen voor verse, onbewerkte voedingsmiddelen en het gebruik van zout in de keuken en aan tafel te minimaliseren. Lees hier meer over op de website van de Hartstichting.

Specialismen