Laatste update 06 november 2024
Bij diabetes is het – net als voor iedereen – belangrijk om gezond en regelmatig te eten. Op de site van het Voedingscentrum is hierover veel informatie te vinden.
Wat is extra belangrijk om op te letten bij de verschillende typen diabetes? Op deze pagina staat meer uitleg over diabetes.
Diabetes mellitus Type I
Bij diabetes type 1 injecteer je insuline via een spuit (insulinepen) of via een insulinepomp. Met een glucosemeter of sensor kun je zelf de bloedglucosewaarden meten en zien.
Met de dieetbehandeling bij diabetes type 1 streef je naar goede bloedsuikerwaarden en zorg je goed voor je voor hart en bloedvaten. Dit verkleint de kans op complicaties op korte en lange termijn.
Korte termijn complicaties zijn de klachten die kunnen ontstaan bij een te lage of te hoge bloedsuiker.
Klachten bij een te lage bloedsuiker of hypoglycemie kunnen zijn:
- beven
- zweten
- honger
- hoofdpijn
Klachten bij hoge bloedglucosewaarden of hyperglycemie kunnen zijn:
- dorst
- droge tong
- veel plassen
- slaperigheid
Met lange termijn complicaties bedoelen we de schade die kan ontstaan aan ogen, nieren, hart en bloedvaten en voeten.
De huidige insulinebehandelingen maken het mogelijk om gevarieerd te eten en de insulinedoseringen af te stemmen op de hoeveelheid koolhydraten (zetmeel en suikers) in je eten. De diëtist legt uit hoe je koolhydraten in je eten berekent en hoe je daarop je insuline afstemt.
Diabetes mellitus Type 2
Met de dieetbehandeling bij diabetes type 2 streven we naar gewichtsdaling wanneer er sprake is van overgewicht of het behouden van een gezond gewicht. Daarnaast streven we naar het bereiken van goede bloedglucosewaarden om complicaties op korte en lange termijn te voorkomen.
Korte termijn complicaties zijn de klachten die kunnen ontstaan bij een te lage of te hoge bloedsuikerwaarde.
Klachten bij een te lage bloedsuikerwaarde of hypoglycemie kunnen zijn:
- beven
- zweten
- honger
- hoofdpijn.
Klachten bij hoge bloedglucosewaarden of hyperglycemie kunnen zijn:
- dorst
- droge tong
- veel plassen
- slaperigheid
Met lange termijn complicaties bedoelen we de schade die kan ontstaan aan ogen, nieren, hart en bloedvaten en voeten.
Diabetes mellitus type 2 kan behandeld worden met dieet en leefstijladviezen, zoals voldoende bewegen en de juiste voeding. Vaak is ook medicatie in de vorm van tabletten en/of insuline nodig. De diëtist helpt je op weg met uitleg en advies om je persoonlijke behandeldoelen te bereiken.
Wil je meer weten over gezonde voeding bij een Diabetes mellitus type 2? Kijk dan ook op de site van het Voedingscentrum.
Zwangerschapsdiabetes
Wanneer er tijdens de zwangerschap diabetes ontstaat is er sprake van zwangerschapsdiabetes. In de zwangerschap is het belangrijk dat de bloedsuikers binnen de gestelde grenzen blijven voor een goede ontwikkeling van de baby. De diëtist kan je helpen dit doel te bereiken met individuele dieetadviezen.
Is er bij jou zwangerschapsdiabetes geconstateerd? Bekijk dan de deze video.
Meer informatie over dit onderwerp lees je ook hier.