Wortelpuntoperatie (apexresectie)

Snel naar

Laatste update 05 mei 2024

De belangrijkste reden voor een wortelpuntoperatie is een ontsteking in het bot aan de wortelpunt van een tand of kies. Vaak ontstaat dit doordat bacteriën die in de mond leven via een gaatje in de tand of kies bij wortelkanaal komen. Hierdoor sterft de zenuw af die aan de binnenzijde in het wortelkanaal van een tand of kies loopt. Bacteriën kunnen dan via het wortelkanaal afdalen en een ontsteking vormen in het bot. Deze ontsteking is meestal op een röntgenfoto te zien.

Wortelkanaalbehandeling

Soms treden pijnklachten op, maar vaak verloopt het proces onopgemerkt. Totdat er klachten ontstaan, van een zeurende pijn tot een heftige stekende pijn met zwelling. Stelt de tandarts een ontsteking aan de wortelpunt vast, dan is de eerste noodzakelijke behandeling een wortelkanaalbehandeling bij de tandarts. Pas als na een wortelkanaalbehandeling klachten blijven bestaan of wanneer de ontsteking aan de wortelpunt niet geneest, verwijst je tandarts je door voor een wortelpuntoperatie bij de MKA-chirurg.

Slagingskans

Een apexresectie heeft alleen zin na een wortelkanaalbehandeling. De slagingskans van een wortelpuntoperatie ligt rond de 70 tot 80 procent. Tijdens het eerste consult maken we een inschatting van de prognose van de behandeling. Is bijvoorbeeld sprake van vergaand botverlies, dan zakt de kans op een succesvolle wortelpuntoperatie. In overleg met jou kiezen we dan ervoor de tand of kies te verwijderen in plaats van een wortelpuntoperatie.

Voorbereiding

Voor de ingreep bespreken we jouw medische voorgeschiedenis. Tijdens dit consult leggen we ook uit hoe de operatie in zijn werk gaat en bespreken mogelijke risico’s met jou.

Met een dunne flexibele naald krijg je een verdoving in de buurt van de tand of kies die behandeld wordt. Nadat de verdoving goed is ingewerkt, wordt eerst de werking voorzichtig getest. De MKA-chirurg maakt daarna een sneetje in het tandvlees, waardoor het kaakbot bereikt wordt. Met een klein boortje maakt hij daarna een opening in het kaakbot ter hoogte van de wortelpunt.

Als de wortelpunt in beeld is, wordt alle ontstekingsweefsel rondom de wortelpunt verwijderd. Daarna wordt met een ander boortje het puntje van de wortel verwijderd, waarna aan de onderkant van de wortel zo mogelijk nog een vulling wordt aangebracht om het wortelkanaal definitief af te sluiten.

Na de behandeling

De verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. Het kan zijn dat de volgende verschijnselen zich voordoen:

  • Een beetje nabloeden: het speeksel kan de eerste dagen na de ingreep nog wat rood zijn.
  • Napijn, hiervoor kun je de medicatie nemen die de MKA-chirurg je op recept heeft meegegeven.
  • Een gezwollen wang; soms is er een bloeduitstorting, de wang is dan wat langer dik en verkleurd (veelal een week), dit is niet ernstig.
  • Enige temperatuursverhoging is normaal de eerste dagen na de ingreep, mocht de temperatuur hoger worden dan 39 graden, neem dan contact met ons op.
  •  Moeilijk openen van de mond en soms last met slikken. Je kunt hier tot wel twee weken na de ingreep last van hebben, het hevigst op dag drie, vier en vijf na de ingreep. Mocht het niet lukken een glaasje water door te slikken, of wanneer je benauwd of kortademig wordt, neem dan contact met ons op.

Mondverzorging

Het is normaal dat de wond wat nabloedt de eerste dagen na de ingreep. Ga niet krachtig spoelen en zuig niet aan de wond. Reinig het gebied van de operatiewond voorzichtig met een zachte tandenborstel. De tanden kun je normaal poetsen.

Roken

De eerste vijf dagen na de behandeling mag je niet roken. Roken heeft een nadelige invloed op de wondgenezing.

Pijnbestrijding

Heeft de kaakchirurg geen andere pijnstiller voorgeschreven, dan kun je bij pijn een tablet paracetamol innemen. Gebruik geen Aspirine® want die geeft een grotere kans op nabloeding. Neem de pijnstiller voordat de verdoving volledig is uitgewerkt, bijvoorbeeld direct bij thuiskomst.

Zwelling

Om zwelling te voorkomen, kun je de wang koelen met een plastic zakje met ijs of met een koelelement in een washandje. Je koelt de wang vanaf de eerste dag drie keer per dag gedurende twintig minuten. Koelen moet je meteen de eerste dag doen, daarna heeft het namelijk nauwelijks tot geen effect meer.
Je kunt het beste de eerste nacht wat meer rechtop slapen door een extra hoofdkussen te gebruiken en niet op de behandelde zijde te gaan liggen.

Complicaties

Er kan een nabloeding optreden. Als dat gebeurt, vouw dan een verbandgaas dubbel of een zakdoek en leg deze op de operatiewond. Druk dit daarna gedurende dertig minuten stevig aan. Als dat niet helpt, bel dan de MKA-polikliniek.
Neem ook contact op met de polikliniek in een van de volgende situaties:

  • de klachten nemen na twee of drie dagen toe;
  • de zwelling neemt niet af;
  • je krijgt koorts boven de 38,5°C;
  • je maakt je zorgen.

Eten

Misschien kun je de eerste dag(en) na de behandeling moeilijker eten. In dat geval kun je vloeibaar eten gebruiken tot de verdoving is uitgewerkt. Het is beter om de eerste dagen geen warme dranken te gebruiken, hierdoor kan de wond weer wat gaan bloeden. Ook het eten van sterk gekruide gerechten raden wij af, evenals het eten van harde producten, zoals stokbrood, chips en appels.

Kosten

Apexresecties uitgevoerd door de MKA-chirurg zijn vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende tandartsverzekering is hiervoor niet nodig. Wel wordt altijd eerst het eigen risico aangesproken.