Laatste update 05 mei 2024
Oorzaken
Zenuwletsel wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een verwonding van een mes of glasscherf aan de buigzijde van de onderarm, de hand of de vingers. Bij een acuut zenuwletsel is het kenmerkend dat door de directe uitval van een zenuw, je plaatselijk niets meer voelt of je jouw vingers of hand minder goed kunt bewegen.
Klachten
De klachten variëren. Bij motorisch zenuwletsel (voor de aansturing van spieren) is er sprake van verlies van kracht of beweging. In het geval van sensibel (gevoel)zenuwletsel is een gedeelte van het aangedane gebied zonder gevoel. Een aantal zenuwen zijn gemengd en vertonen dus beide symptomen.
Diagnose
De diagnose wordt in eerste instantie gesteld op basis van jouw verhaal en goed lichamelijk onderzoek. Als de diagnose niet helemaal duidelijk is, is het mogelijk een EMG (electro-myogram; onderzoek naar functioneren van de zenuwen en spieren) te maken.
Behandeling
De behandeling bestaat uit het weer aan elkaar vastzetten van de uiteinden van de zenuw. Een zenuw is met behulp van microchirurgische technieken onder de microscoop te hechten. Als het zenuwletsel al ouder is, trekt de zenuw zich terug en is een goed herstel na het aan elkaar zetten van de zenuwuiteinden soms niet meer mogelijk. De behandelingsopties zoals zenuwtransplantatie, peesomzettingen en zenuwomzetting zijn dan nodig.
Nazorg
Afhankelijk van het letsel wordt een drukverband of spalk aangelegd. Belangrijk is om de zenuwnaad de eerste zes weken te beschermen.