Bij het ETZ zijn we ons bewust van de aanzienlijke impact die de zorgsector heeft op het milieu, met een aandeel van ongeveer 7% in de totale nationale CO2-uitstoot. We zijn vastbesloten om onze duurzame praktijken te versterken en de doelstellingen van de Green Deal 3.0 te ondersteunen. Met het programma ‘Groen Ziekenhuis’ realiseren we diverse projecten om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan een milieuvriendelijkere toekomst.
Onze inspanningen zijn gebaseerd op vijf pijlers, waarmee we onze impact op milieu, klimaat en leefomgeving verkleinen:
5 pijlers Groen Ziekenhuis
Onze duurzaamheidsinitiatieven
Gezondheidswelzijn bevorderen Gezondheidswelzijn bevorderen staat centraal in onze inspanningen. We willen een helende omgeving creëren die niet alleen bijdraagt aan het herstel van patiënten, maar ook aan het welzijn van medewerkers en bezoekers.
Plantaardige voeding: We bieden steeds meer plantaardige opties aan en streven ernaar de doelstelling van de Green Deal 3.0 te behalen om in 2030 60% plantaardige voeding en 40% dierlijke voeding aan te bieden.
Ecologische verbindingszone: In het masterplan van de nieuwbouw is het uitgangspunt opgenomen dat het Leijpark als een tapijt onder het gebouw doorloopt. Het terrein en het gebouw zijn ‘doorwaadbaar’. Mensen kunnen vanuit het gebouw zo de natuur in lopen en gebruikmaken van de wandelroutes. Door het creëren van groene corridors en leefgebieden voor flora en fauna, integreren we natuur en architectuur op een duurzame en harmonieuze manier.
Circulaire bedrijfsvoering vergroten
Wij zetten ons in om ons primaire grondstoffenverbruik met 50% te verminderen ten opzichte van 2016 tegen 2030 en streven naar maximaal circulaire zorg in 2050. Door circulaire principes in onze bedrijfsvoering te integreren, werken we actief aan een duurzame toekomst.
Materialenpaspoort: We geven opdracht voor het maken van een MPG berekening (Milieu Prestatie Gebouwen) voor de nieuwbouw en bij succesvolle afronding hiervan onderzoeken wij de haalbaarheid van het opstellen van een materialenpaspoort voor de nieuwbouw.
Pilot behandeltafelpapier recyclen (start 2024): Initiatief om papier van behandeltafels hoogwaardig te recyclen.
Pilotprojecten bronscheiding (start 2024): Op locatie ETZ Elisabeth starten we met bronscheiding op gemeenschappelijke plekken. Op locatie ETZ TweeSteden starten we gefaseerd met plastic scheiden.
Op weg naar klimaatneutrale zorg
De zorgsector sluit aan op het landelijke Klimaatakkoord en overheidsbeleid, dat als doel heeft om tegen 2030 ten minste 55% CO2-reductie te realiseren ten opzichte van 1990. Dit wordt bereikt door aandacht voor vastgoed, interne processen en vervoer.
All-electric nieuwbouw: Ontwikkeling van nieuwe gebouwen die volledig op elektriciteit draaien, wat bijdraagt aan de vermindering van CO2-uitstoot.
Warmte-krachtkoppeling afschalen: Gefaseerde afbouw van warmte-krachtkoppeling in bestaande gebouwen.
Mobiliteitsbeleid: Stimuleren van duurzame vervoersopties onder medewerkers en bezoekers, wat de CO2-uitstoot verder reduceert.
Milieu-monitor: Gebruik van de milieubarometer om de milieu-impact en CO2-uitstoot te meten en te verbeteren.
Milieugrafiek 2023
Deze grafiek toont de verdeling van de milieubelasting over de thema’s. De berekende milieuscore is de som van milieuschade zoals fijn stof, verzuring en het broeikaseffect.
Bescherming en verbetering van het leefmilieu We ondernemen concrete stappen om het leefmilieu te beschermen en verbeteren:
Rick retourboxen voor restmedicatie: Voor veilige en verantwoorde afvoer van restmedicatie, waarmee we voorkomen dat medicijnresten in het aquatische milieu terechtkomen.
Kennisontwikkeling en bewustwording
Wij zetten ons actief in om de kennis en bewustwording van onze medewerkers over duurzaamheid te vergroten:
R-Ladder voor circulariteit: Bevordering van duurzaam gedrag onder medewerkers, waarbij zij worden aangemoedigd om verspilling te minimaliseren en materialen bewust te gebruiken (hoog op de R-ladder).
No Risk no Glove (2025): Een campagne om zorgprofessionals te informeren en bewust te maken van het belang van duurzaam handschoengebruik.
R-Ladder voor circulariteit
Milieuthermometer Zorg certificaat
In 2024 hebben we het Milieuthermometer Zorg certificaat Zilver behaald, als erkenning voor onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid binnen onze lopende bedrijfsvoering.