B. de Brouwer
Specialist in interstitiële longziekten, COPD en astma
Lees meer
Soms, hoe tragisch ook, is beter worden niet meer mogelijk. Ook dan stopt onze zorg niet. De laatste fase van het leven wordt ook wel de palliatieve fase genoemd. Samen met jou, je naasten, de huisarts en andere zorgverleners proberen we in deze fase de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden.
Palliatieve zorg is de zorg voor patiënten met een ongeneeslijke ziekte. Dit kan aan de orde zijn bij bijvoorbeeld kanker, een ernstige vorm van hartfalen, COPD of dementie. Palliatieve zorg kan al vroeg bij een ongeneeslijke ziekte starten. Ook kan palliatieve zorg gecombineerd worden met levensverlengende therapieën zoals chemotherapie. Het hoeft dus niet zo te zijn dat je op zeer korte termijn komt te overlijden wanneer je palliatieve zorg krijgt.
Er is in de palliatieve zorgverlening naast aandacht voor de lichamelijke klachten waarmee je tijdens het vervolg van de ziekte te maken kunt krijgen, ook aandacht voor de psychische, sociale en spirituele problemen van jou en je naasten. Palliatieve zorg is dus totale zorg: zorg voor zowel lichaam als geest en ziel. Bij palliatieve zorg in ETZ:
Palliatieve zorg is zorg die iedere zorgverlener kan geven. Soms zijn de problemen in de palliatieve fase complex. Dan kunnen zorgverleners in het ETZ de hulp inroepen van het Palliatief Advies Team (PAT).
Dit team bestaat uit een oncoloog, geriater, internist, anesthesioloog, een specialist ouderengeneeskunde (SOG) en verpleegkundig specialisten, dat zijn verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in palliatieve zorg.
Daarnaast kan het Palliatief Advies Team terugvallen op diverse andere hulpverleners, zoals geestelijk verzorgers, psychologen, maatschappelijk werkers, de radiotherapeut, apotheker en huisarts. Alleen zorgverleners binnen het ETZ kunnen het Palliatief Advies Team inschakelen.
De arts, arts-assistent of verpleegkundige kunnen het Palliatief Advies Team inschakelen bij vragen en problemen in de palliatieve fase. Het Palliatief Advies Team ondersteunt bijvoorbeeld bij:
Een verpleegkundig consulent en/of arts van het Palliatief Advies Team bezoekt je op de afdeling. Daarnaast heeft zij uitgebreid contact met jouw directe zorgverleners, zoals de verpleegkundige, arts en huisarts. Jouw situatie en de bestaande problemen worden zo in kaart gebracht en met meerdere deskundigen besproken. Op basis van deze gegevens geven wij een advies aan de arts en verpleegkundige. Ook je huisarts wordt met een brief op de hoogte gebracht van de gegeven adviezen.
Je kunt het Palliatief Advies Team inschakelen via de arts of de verpleegkundige van de afdeling waar je opgenomen bent.
Specialist in interstitiële longziekten, COPD en astma
Lees meer
Internist met specialisatie in ouderengeneeskunde. Samen beslissen wat de best passende behandeling is bij de oudere patiënt
Lees meer
Ik gebruik verschillende anesthesie-technieken en weeg deze per patiënt af. Zo komt de patiënt met zo min mogelijk pijn en ongemak door de behandeling heen
Lees meer
Lees meer