Bij nutritional assessment voert de diëtist verschillende metingen uit om onderzoek te doen naar je voedingstoestand. Er zijn verschillende soorten metingen mogelijk, zoals een handknijpkracht meting, een bio-elektrische impedantie meting of een indirecte calorimetrie.
Handknijpkracht meting
Bij de handknijpkracht meting knijp je zo hard mogelijk in de meter. De uitkomst hiervan zegt iets over je spierkracht.
Bio-elektrische impedantie meting
Bij de bio-elektrische impedantie meting wordt de aanwezige spier- en vetmassa in het lichaam gemeten. Dit wordt gedaan door een lichte stroom door het lichaam te sturen. Hier voel je niets van.
Indirecte calorimetrie
Bij de indirecte calorimetrie wordt het energieverbruik van je lichaam in rust gemeten door middel van zuurstofverbruik. Tijdens de meting lig je gedurende 20 minuten onder een doorzichtige kap. Voor deze meting kan gekozen worden als er sprake is van onverklaarbaar gewichtsverlies of gewichtstoename. Zo kan de dieetbehandeling zo goed mogelijk afgestemd worden op je behoefte.