dr. D.K. Wasowicz-Kemps
Gastro-intestinaal chirurg
Laatste update 14 mei 2024
Een peri-anale fistel is een verbinding tussen het anale kanaal en de huid rondom de anus die er niet hoort te zijn. In de video hieronder legt een van onze chirurgen uit wat een fistel is. We behandelen patiënten met deze aandoening binnen ons Fistel Expertise Centrum.
In het ETZ is erg veel ervaring met de behandeling van deze nare aandoening. Om zoveel mogelijk ervaring te krijgen en te houden zijn twee van onze colorectale chirurgen (darmchirurgen) gespecialiseerd in de behandeling van deze kwaal:
De keuze van de juiste behandeling van de fistel is misschien nog wel belangrijker dan de daadwerkelijke operatie. De operatie moet afgestemd zijn op het type fistel. Om altijd een goede keuze te kunnen maken, maar ook om dit van tevoren met u te kunnen bespreken, maken we in het ETZ meestal van tevoren een goede MRI (magneetscan). Deze scans worden gebruikt als routekaart tijdens de operatie en worden van tevoren nauwgezet bekeken en beschreven door onze gespecialiseerde radiologen:
Als het verloop van de fistel heel erg moeilijk is, maken we nogal eens een 3D print van de fistel. We zijn het enige ziekenhuis in Nederland wat hier mee werkt en we zijn het eerste ziekenhuis ter wereld dat deze methodiek valideerde .
Onze chirurgen en radiologen besteden veel tijd aan onderwijs over de beeldvorming en behandeling van fistels in binnen- en buitenland.
Ook doen we veel onderzoek naar de effectiviteit van oude- en nieuwe behandelmethoden van perianale fistels. De laatste jaren proberen we in detail in kaart te brengen wat de invloed is van onze operaties op de continentie (het tegenhouden van ontlasting) van onze operaties. We werken voor dit onderzoek veel samen met andere instituten in binnen- en buitenland. We vragen iedereen die geopereerd wordt om voor- en na de operatie een vragenlijstje in te vullen.
We zijn continu op zoek naar nieuwe behandelmethoden. Helaas worden op dit gebied veel nieuwe methoden ontwikkeld die toegepast worden alvorens ze goed getest zijn. In het ETZ zijn we hier heel kritisch over en passen alleen nieuwe technieken toe als er sterke aanwijzingen zijn dat deze iets toevoegen aan de reeds bestaande behandelingen. Daarbij evalueren we continu de uitkomst van onze ingrepen en zijn ook bereid om te stoppen met een behandeling als de resultaten niet zijn wat ervan verwacht mag worden. Een goed voorbeeld is de laserbehandeling. Hiermee zijn we gestopt na teleurstellende resultaten. In deze video leggen we uit waarom:
We behandelen in Tilburg veel mensen met moeilijke fistels. Ook worden veel patiënten vanuit andere ziekenhuizen doorverwezen. Omdat deze mensen vaak lastige problemen hebben waarvoor een plan op maat gemaakt moet worden, kan er wel eens enige wachttijd zijn voordat u aan de beurt bent. Omdat zoveel mensen naar ons verwezen worden, kunnen we alleen mensen van buiten de regio aannemen als een chirurg u naar ons verwijst.
Wij vinden het heel belangrijk dat we in samenspraak met u een goed behandelplan opstellen. Het kan wel eens nodig zijn om nieuw onderzoek te doen (bijvoorbeeld een MRI) zodat we een beter plan voor u kunnen maken, of zodat we beter kunnen inschatten hoe groot de kans is dat de operatie zal lukken.
Als u een afspraak heeft voor een second opinion, ziet u een van de leden van ons expertise team, het behandelvoorstel en de operatie vinden waar nodig altijd plaats samen met dr. Wasowicz of dr. Zimmerman.
Publicaties
Gastro-intestinaal chirurg
Colorectaal chirurg