MKA-chirurgie polikliniek

Snel naar

Laatste update 04 september 2024

Bij de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA-chirurgie) behandelen we patiënten die iets in de kaak of het hoofd-halsgebied mankeren. Op de polikliniek voeren onze zorgprofessionals veel kleine behandelingen uit onder lokale verdoving. Denk aan het trekken van tanden of (verstands)kiezen, wortelpuntbehandeling of het plaatsen van implantaten. Verder vinden op de polikliniek spreekuren plaats van uitgebreidere behandelingen of ziektebeelden, zoals schisis en oncologie rondom het hoofd-halsgebied. Ook de controles na een operatie vinden op de polikliniek plaats. De polikliniek MKA-chirurgie bevindt zich op ETZ Elisabeth en ETZ Waalwijk.

Spreekuren

Op de polikliniek MKA-chirurgie houden we diverse spreekuren:

Kleine behandelingen

De meest voorkomende behandelingen onder lokale verdoving voeren we uit op de polikliniek MKA-chirurgie:

  • een tand, (verstands)kies of wortelresten verwijderen;
  • wortelpuntbehandeling (apexresectie);
  • implantaten plaatsen;
  • botopbouw voor implantaten;
  • biopten nemen;
  • lip- of tongbandjes corrigeren;
  • platen en/of schroefjes na een eerdere operatie verwijderen;
  • botankers plaatsen.

Verwijzing

Je komt altijd bij de polikliniek MKA-chirurgie via een verwijzing van je tandarts, huisarts of medisch specialist. We proberen je zoveel mogelijk tijdens je eerste bezoek te behandelen, op basis van de indicatiestelling die we van je verwijzer hebben gekregen. Soms is eerst een intake of eerste consult nodig, bijvoorbeeld bij:

  • implantaten plaatsen;
  • een wortelpuntbehandeling (apexresectie);
  • een kies verwijderen wanneer je bloedverdunners gebruikt of een uitgebreide medische voorgeschiedenis hebt;
  • kaakgewrichtsproblemen;
  • kaakverplaatsingen (orthognathische chirurgie);
  • tumoren van het hoofd/halsgebied;
  • een speekselklierafwijking.

Opname

Blijkt na het consult bij de MKA-chirurg dat je geopereerd moet worden, dan kom je aansluitend bij de OK-planner. Hij bekijkt samen met jou wanneer de operatie kan worden ingepland. De OK-planner noteert ook je gegevens, zoals het telefoonnummer waarop je bereikbaar bent.

Voordat je geopereerd mag worden, heb je eerst een afspraak bij de anesthesioloog. Ook dit regelt de OK-planner voor jou. De anesthesioloog controleert je gezondheid. Zonder zijn goedkeuring mogen wij je niet opereren. Ook krijgt je van de OK-planner informatiefolders mee over de ingreep.

Bij een kaakverplaatsing krijg je ook nog een afspraak bij de mondhygiëniste voor het schoonmaken van het gebit voor en na de operatie.

Over het tijdstip waarop je je in het ziekenhuis moet melden voor de operatie, krijg je een week voor de ingreep telefonisch bericht.

Waar moet ik mij melden?

Voor een dagbehandeling ga je naar het Chirurgisch Dagcentrum, route 38 in het ETZ Elisabeth. Word je opgenomen voor één of meer nachten, dan ga je naar verpleegafdeling C. Patiënten tot zestien jaar worden opgenomen bij Fam op Route 80.

Centrum Bijzondere Tandheelkunde

Soms krijg je een doorverwijzing naar het Centrum Bijzondere Tandheelkunde. Bijvoorbeeld voor een adviesaanvraag of voor gehele overname van de tandheelkundige behandeling. Hiervoor werken we samen met het Centrum Bijzondere Tandheelkunde Amphia.

Praktijk voor Mondhygiëne de Bres

Wij werken nauw samen met mondhygiënepraktijk de Bres, in de Medische Boulevard voor in het ziekenhuis. Alle oncologiepatiënten (hoofd-halskanker) worden doorgestuurd naar de mondhygiënisten.

Zorgteam

Locaties

ETZ Elisabeth

Direct nummer
(013) 221 02 20

Telefonische bereikbaarheid
maandag tot en met vrijdag: 09.00-11.30 uur en 13.30-16.00 uur

Route
6

Locatie

ETZ Waalwijk

Direct nummer
(013) 221 02 20

Telefonische bereikbaarheid
maandag tot en met vrijdag: 09.00-11.30 uur en 13.30-16.00 uur

Route
41

Locatie

Pagina delen?