Over mij
Zover ik weet, ben ik nog steeds de enige echo-arts in Nederland. Een functie die de cardiologen in het ETZ 25 jaar geleden bedacht hebben om het echo-lab op te zetten en de kwaliteit van het echolab te waarborgen. Als supervisor van de echo-afdeling kijk ik een groot deel van de echo’s na.
Zelf maak ik vooral slokdarm echo’s. Zo kan ik dichter op het hart kijken en de andere kant van het hart goed bekijken. Dat pas ik vooral toe als we iets specifieks moeten bezien, wat je met een gewoon echo niet goed in beeld kan brengen.
Echo’s maken, beoordelen en kennis overdragen
Echo-arts op de cardiologie afdeling zijn, is een prachtig uniek vak dat nooit verveelt. Al kijk ik altijd alleen maar naar een hart, ieder mens is anders. Ik kom nog steeds nieuwe dingen tegen en leer iedere dag bij. Patiëntencontact is interessant, maar vaak zit ik hele dagen alleen beelden te beoordelen. Dat blijft boeiend. Ik ken mensen van binnen beter dan van buiten.
Het staren naar de monitor wissel ik graag af met kennisoverdracht aan echolaboranten en assistenten van het ETZ. Regelmatig draag ik kennis over aan andere ziekenhuizen in Nederland. Ook doe ik veel mee met onderzoeken. Ik organiseer daarnaast al meer dan 20 jaar jaarlijks een groot geaccrediteerd echo-symposium voor echolaboranten in ons ziekenhuis.
Dankzij ervaring veel handigheid
In de tijd dat ik startte op de echo-afdeling, maakten cardiologen zelf nog geen echo’s, dat werd toen nog maar net geïntroduceerd in de cardiologie-opleiding. Aanvankelijk superviseerde ik alle echo’s die door twee echolaboranten werden gemaakt (3000 per jaar) en heb ik jaren alle echo’s via de slokdarm gemaakt (zo’n 300 per jaar). Inmiddels hebben we 20 echolaboranten, worden er 20.000 echo’s per jaar gemaakt en hoort echo’s maken en superviseren ook tot het takenpakket van de ‘imaging’-cardiologen.
Ontwikkeling in apparatuur
Als ondersteunend medisch specialist in de echo, voor de cardiologen, ben ik alleen maar op de echowerkvloer aanwezig. Daarmee probeer ik de kwaliteit van ons echolab zo hoog mogelijk te houden. Zowel voor slokdarmecho’s als de gewone echo’s via de borstkast.
Zelf krijg ik vooral de wat lastiger uit te voeren of te interpreteren echo’s. Echo’s die iets meer tijd kosten en waarbij de laatste ontwikkelingen in de apparatuur uitgetest en toegepast kunnen worden. Dankzij mijn ervaring zit de handigheid er goed in.
Ik volg alle belangrijke echo-symposia in Europa, beoordeel de protocollen in ons ziekenhuis en zorg dat we voldoen aan de laatste Amerikaanse en Europese richtlijnen.
Aandachtsgebieden
- Echo’s via de slokdarm (met 3D opnamen)
- Aangeboren hartafwijkingen
- ‘Kleppenteam’ van de cardiologie (hartklepafwijkingen beoordelen en overleggen met chirurgisch team in Eindhoven om te overleggen of de patiënt wel of niet geopereerd moet worden.
- ‘Pulmonale Hypertensie-team’ (met cardioloog, longarts en reumatoloog echo’s beoordelen).