De reumatologen van het ETZ geven u graag informatie over vaccinaties. De informatie is deels afkomstig van het Reumafonds.
- Reisvaccinaties
Heeft u in de toekomst een reis naar het buitenland in de planning, ga dan bij de GGD of bij uw huisarts na of er reisvaccinaties voor de bestemming aanbevolen worden. Van belang om te weten is dat, wanneer u een DMARD of een biological gebruikt, u niet standaard alle vaccinaties mag ontvangen. Maak dit dan ook altijd bespreekbaar. Geef het ook tijdens een controle bij uw arts of verpleegkundig specialist aan wanneer u een reis gepland heeft.
- Griepvaccinatie
Ieder jaar vanaf half oktober start de jaarlijkse griepvaccinatie. Heeft u reuma en gebruikt u afweeronderdrukkende (reuma)medicatie, dan krijgt u meestal een uitnodiging van uw huisarts voor een gratis griepprik. Deze uitnodiging wordt niet standaard door elke praktijk naar u verzonden, dus geef bij uw huisarts aan dat u afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt. De griepprik is de beste methode om het risico op griep te verkleinen.
- Wat is de griep?
Meestal is griep ‘slechts’ een vervelende ziekte die vanzelf overgaat. De eerste klachten zijn rillen, hoesten, keelpijn, kortademigheid en/of neusverkoudheid. Daarna volgt hoge koorts. De meeste klachten verdwijnen na twee à drie dagen. De koorts kan vijf dagen aanhouden.
- Welke gevolgen kan de griep hebben?
Heeft u een verminderde afweer door uw leeftijd (ouder dan zestig jaar), medicijngebruik of door een aandoening zoals reuma? Dan is de griepprik zeker aan te bevelen. De gevolgen van de griep kunnen namelijk ernstig zijn als uw afweer minder goed werkt. De griep kan uw reuma verergeren en tot ziekenhuisopname leiden.
- Wat zit er in de griepprik?
Elk voorjaar maken deskundigen een inschatting van de griepvirussen die in de volgende winter het meest zullen voorkomen. Van deze meest voorkomende virussen worden dode virusdeeltjes in het griepvaccin gedaan. Door deze dode virusdeeltjes in te spuiten gaat het lichaam daar afweerstoffen tegen maken. Op die manier bent u beschermd tegen de meest voorkomende griepvirussen. Omdat de griepprik alleen gedode virusdeeltjes bevat, kunt u niet de griep krijgen van de griepprik.
- Hoe snel werkt de griepprik?
De griepprik werkt al na twee weken. Wordt u daarna besmet met een van de virussen uit de griepprik, dan heeft u al afweerstoffen om u tegen de griep te beschermen.
- Hoe goed werkt het griepvaccin tegen de griep?
De effectiviteit van het griepvaccin is afhankelijk van uw afweersysteem en leeftijd, het virus dat uiteindelijk de griep veroorzaakt en de tijd tussen vaccinatie en blootstelling aan het griepvirus. Uw afweer na een infuus met Mabthera® werkt minder efficiënt of reageert soms zelfs niet op de griepprik.
- Heeft het griepvaccin ook bijwerkingen?
Weinig. Sommige mensen hebben last van roodheid en pijn op de plaats van injectie. In enkele gevallen kunnen ook lichte koorts en pijnlijke spieren optreden.
- Voor wie is de griepprik af te raden?
De griepprik wordt afgeraden voor mensen met een ernstige allergie voor kippeneieren, vrouwen die net zwanger zijn en baby’s jonger dan zes maanden. Ook als u koorts heeft, moet u de griepprik even uitstellen. Verkoudheid is geen reden om de griepprik uit te stellen.