We Care

Sinds 2018 wordt gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek vanuit het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en Tilburg University (TiU) gestimuleerd en uitgevoerd via het strategisch samenwerkingsprogramma We Care. Dit programma heeft als doel om uitgebreide onderzoekslijnen op te bouwen, met toenemende kansen op externe financiering, een groeiende wetenschappelijke impact en de implementatie van nieuwe kennis in de zorgpraktijk. Binnen We Care stellen beide organisaties subsidies beschikbaar voor onderzoekers om projecten op te starten. Elk onderzoeksproject wordt uitgevoerd door een zorgprofessional van het ziekenhuis en een onderzoeker van de universiteit.

De afgelopen jaren zijn 24 projecten gestart binnen de We Care-thema’s: gedeelde besluitvorming, artificial intelligence/data science en e-health. Hieronder is alle informatie over deze projecten te vinden. De samenwerking heeft de meerwaarde en relevantie van sociale wetenschappen en data science duidelijk zichtbaar gemaakt, naast de medische expertise van het ziekenhuis.

Op deze manier werkt We Care aan daadwerkelijke veranderingen in de zorg. Wat dit programma heeft opgeleverd voor de patiëntenzorg én hoe inspirerend de co-creatie was voor onderzoekers en artsen, is te zien in de volgende filmpjes:

  1. Algemeen We Care (Youtube)
  2. Video Hologrammen (Youtube)
  3. Video Trauma en Werk (Youtube)
  4. Video Chatbot (Youtube)
  5. Video Samen beslissen (Youtube)

 

Het vervolg 2025 – 2029

Naar aanleiding van het succes van We Care is in 2024 besloten om het programma te vervolgen. Vanaf 2025 is er daarom nieuwe subsidie beschikbaar voor projecten. Om voort te bouwen op de bestaande verbindingen en infrastructuren en onderzoekslijnen te verdiepen die ook in de toekomst externe financiering kunnen aanvragen bij nationale en internationale subsidieprogramma’s zullen er ook wat grotere projecten (2 tot 4 jaar) starten.

Het vervolg is verbonden aan de brede Academische Werkplaats Digital Health and Mental Wellbeing van TiU, een samenwerkingsverband van wetenschappers vanuit verschillende disciplines en maatschappelijke partners. We Care blijft echter wel een eigen en herkenbaar inhoudelijk programma van TiU en ETZ. Meer informatie over de projecten zal volgen.

We Care thema’s 2025 – 2029

Binnen We Care staan onderstaande thema’s centraal. Om voort te borduren op het eerste deel van We Care zijn de thema’s min of meer hetzelfde gebleven; echter om specifieker de impact in de patiëntenzorg aan te duiden is verfijning aangebracht:

Autonomie en zelfregie: uitdaging voor patiënten en zorgverleners (Shared Decision making)

Gedurende het behandelproces zijn veel keuzemomenten en worden continu beslissingen genomen. Dit gebeurt vaak in samenspraak met de patiënt en/of naasten, maar daarnaast ook in afstemming tussen verschillende zorgverleners. Vragen die binnen dit thema onderzocht kunnen worden zijn bijvoorbeeld welke rol de patiënt in de besluitvorming speelt, hoe zorgen we ervoor dat de patiënt overwogen keuzes kan maken hoe kunnen keuzes tot verlichting van de zorg leiden, wat is de rol van het delen van informatie tussen patiënt en zorgverlener en tussen zorgverleners onderling, hoe kan afstemming en besluitvorming in de zorgketen verbeterd worden, welke ethische, juridische, psychologische, economische aspecten spelen een rol bij besluitvorming, hoe kan besluitvorming ondersteund worden door middel van technische toepassingen? Vraagstellingen hierbij zijn hoe we de autonomie en zelfregie van de patiënt vergroten en welke rol de zorgverlener daarbij heeft.

Digitalisering (AI/Datascience en E-health)

De zorg is in snel tempo aan het digitaliseren dankzij de inzet van diverse hulpmiddelen. Technologische ontwikkelingen zoals Datascience, Artificial Intelligence (AI) en E-health kunnen de zorg ontlasten en verbeteren. Bij dit thema spelen ook veiligheids-, juridische, ethische en technische vraagstukken een belangrijke rol. Binnen We Care gaat het om toepasbare ontwikkeling van AI: projecten waarbij technologische vernieuwingen toegepast (kunnen) worden in de praktijk.

 

Projecten 2018 – 2023

Gedeelde besluitvorming
Artificial intelligence/data science
E-health


Gedeelde besluitvorming

Bij gedeelde besluitvorming staan de behoeften van patiënten centraal. De patiënt is een serieuze gesprekspartner die samen met zijn medisch specialist kiest wat voor hem de beste behandeling is. Met andere woorden: ‘Waar kan een patiënt uit kiezen? Wat zijn de behandelopties en wat betekenen die voor hem?’

Gedeelde besluitvorming is van belang in de klinische praktijk omdat het echt de patiënt aangaat en hem regie geeft over zijn behandeltraject. Uiteindelijk draagt gedeelde besluitvorming bij aan betere zorg.

Binnen We Care wordt gedeelde besluitvorming in brede zin benaderd, ook thema’s als patient empowerment, delen van gezondheidsdata, gezondheidsvaardigheden en besluitvorming in bredere zin komen aan bod.

Kunstmatige intelligentie

Data science is de wetenschap waarbinnen kennis en inzichten wordt vergaart op basis van data door middel van  verschillende (statistische) methoden.

kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) betekent simpel gezegd: systemen of machines die onze eigen intelligentie nabootsen om taken uit te voeren en die zichzelf tijdens dat proces kunnen verbeteren op basis van de vergaarde informatie. Kunstmatige intelligentie kan helpen de zorg te verbeteren, bijvoorbeeld door de uitkomsten van een bepaalde behandeling beter en meer op maat te voorspellen.

Op het terrein van data science en AI delen onderzoekers van ETZ en TiU data, kennis en ervaringen om beter inzicht te krijgen in ziekten, behandelingen en uitkomsten. Ook organisatorische en juridische vraagstukken komen aan bod.

E-health

E-Health gaat over digitale toepassingen in de zorg: het gebruik van informatie- en communicatietechnologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en artsen kunnen zo via de computer diagnoses stellen, uitslagen communiceren en informatie uitwisselen. Denk aan het online doorgeven van bloedstollingswaarden door patiënten, videocontact met thuiszorg,  teleconsultatie tussen artsen en telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen. Dit draagt bij aan betaalbare, toegankelijke en kwalitatief goede zorg en leidt tot meer eigen regie voor patiënten. Binnen dit thema wordt ook onderzocht hoe E-health kan bijdragen aan patient empowerment.