We Care

Kunstmatige Intelligentie gebruiken om uitkomst na trauma te voorspellen

Het onderzoek bestaat uit twee delen. Het eerste deel voorspelt overlevingskansen, het tweede de kwaliteit van leven na het trauma. Want: het herstel van een gebroken rug na een ongeval verloopt bijvoorbeeld anders bij een jonge moeder dan bij een oudere man. Waarom is het zo belangrijk om de kwaliteit van leven van een patiënt na een trauma te kunnen voorspellen? Traumachirurg Koen Lansink: “Je wilt weten welke factoren invloed hebben op de verdere kwaliteit van leven. Denk aan factoren als fysieke en mentale gezondheid, leeftijd, leefstijl en gezinsomstandigheden. En je wilt weten of je daar op een eerder moment al op kunt inspelen. Als je meer inzicht hebt, kun je andere keuzes maken in je behandelplan en manier van communiceren.”

Volgen over tijd

Het ETZ volgt al jaren patiënten na een trauma. Onderzoeker Leonie de Munter: “We volgen deze patiënten ‘over tijd’, dus we bevragen hen een aantal keer gedurende een langere periode. Zo leren we meer over bijvoorbeeld hoeveel zorg de patiënt nodig heeft na het trauma, of ze weer volledig aan het werk zijn en wat psychologische gevolgen zijn. Op basis van standaardstatistiek hebben we voorspelmodellen gemaakt. Maar er zijn zoveel factoren betrokken bij het voorspellen van levenskwaliteit na een trauma, dat traditionele statistiek onvoldoende is. Daarvoor is artificial intelligence (ai) nodig.”

Complex en veel factoren

Via We Care, het samenwerkingsverband voor onderzoek tussen Tilburg University en het ETZ, is daarom een ai-onderzoek gestart. Associate professor Katrijn Van Deun: “Met gevorderde datatechnieken is het mogelijk om veel en complexe factoren te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan  machine learning, waarbij we algoritmes ontwikkelen waarmee software wordt getraind. Een voorbeeld van machine learning is de webwinkel die je suggesties geeft voor meer producten om te kopen. Het voordeel bij dit onderzoek is dat we beschikken over veel data. Zo lopen we niet het risico dat een toevalligheid wordt uitvergroot. We hebben straks een model dat voor verschillende groepen de uitkomst voor psychisch en lichamelijk herstel voorspelt.”

Resultaat

Het onderzoek liep tot en met december 2021 en leverde al resultaat op: de eerste paper ligt klaar voor publicatie. Bij het model dat ontwikkeld wordt om te voorspellen of de patiënt al dan niet overleeft, maken de onderzoekers ook gebruik van landelijke data. Dit is mogelijk dankzij de traumaregistratie via het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

 De onderzoekers
Koen Lansink Katrijn van Deun
Koen Lansink Katrijn van Deun

Aan het onderzoek werken verder mee:

  • Marijn van Wingerden, assistent professor
  • Seyit Höcük, senior data scientist
  • Nanne Jansen, coördinator Traumaregistratie ETZ
  • Merel Jung, assistent professor
  • Kostas Stoitsas, senior data scientist